Nyheter

Organisationer tror på nytt insamlingsrekord

Från och med årsskiftet är gåvoavdraget ett minne blott. Nu spurtar insamlingsorganisationerna – och mycket talar för att 2015 blir ett nytt rekordår.

1 av 3

– Det är många tendenser som gör att vi vågar tro detta. Självklart påverkar höstens otroliga engagemang från svenska folket när det gäller flyktingkatastrofen. Det är många som har valt att ge lite extra. Men ser vi även att lite fler ger lite mer, säger Maria Ros Jernberg, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII) till Sveriges radio Ekot.

Förra året gav svenska privatpersoner, myndigheter, företag och organisationer 17,8 miljarder till insamlingsorganisationer med 90-konto. Den största delen – drygt 6,1 miljarder kom från allmänheten. Enligt Svensk insamlingskontroll var totalsiffran för 2014 en miljard högre jämfört med 2013.

Och den positiva trenden ser ut att fortsätta. Redan i början av november konstaterade Maria Ros Jernberg att tendenserna pekade mot ett nytt rekordår.

– Många organisationer jag pratat med tror på ett nytt rekord 2015. Men det man kan tänka på är att mycket av människors engagemang när det gäller flyktingkatastrofen också har handlat om insamling av kläder och gåvor av tid. Så det är svårt att bedöma hur den kommer slå igenom när det gäller insamlingen av pengar.

Hon tror inte heller att det handlar om en kortsiktig trend.

– Jag upplever att många svenskar just nu startar månadsgivande, det är ju ett tecken på att man inte ser på detta kortsiktigt utan vill vara med och bidra över tid.

Flera av organisationerna som ingår i FRII har ändå informerat sina givare om att de måste skänka sina pengar innan den 31 december för att kunna dra av på skatten.

Höjt givandet varje år

– Man bör ge gåvan senast den 29 eller 30 december, för att vara säker på att den blir registrerad på rätt sida årsskiftet, säger Conny Sjöberg, innehållsansvarig på Läkarmissionen, till Dagen.

”Även om regeringen, från och med 2016, tänker avskaffa den särskilda skattereduktion på gåvor som infördes för några år sedan, så gäller de gamla reglerna i år”, står det bland annat i Läkarmissionens senaste månadsblad.

Conny Sjöberg förklarar att det är viktigt att skicka ut en påminnelse.

– Tidigare i år har vi haft problem med att folk har skänkt pengar i sista stund.

Under 2015 var EFS tvungna att höja sitt insamlingsmål – och i dagsläget ser de ut att nå hela vägen.

– Vi har lyckats höja givandet varje år och den positiva trenden fortsätter, säger insamlingsinformatören Sofie Siverman, till Dagen.

Hon berättar också att de som under 2015 har gett gåvor som kan ge skattereduktion fick ett brev i mitten av december. Utskicket innehöll dels en rapport över läget, dels information om möjligheten att öka givandet inför årsskiftet för att komma upp i de nivåer som gäller för skatteavdraget.

Ökat med en miljon

Erikshjälpen bestämde sig för att inte göra ett speciellt utskick inför förändringen av skattelagstiftningen. Däremot finns det uppdaterad information på deras hemsida. Och liksom många andra organisationer har årets insamling gått bra.

– Preliminärt ser gåvogivandet ut att öka med en miljon kronor i förhållande till ett år tidigare. En stor bidragande orsak är fokuset på insamling till flyktingsituationen, säger insamlingschefen Lotta Olofson till Dagen.

Fler artiklar för dig