Nyheter

Malena Ernman får Martin Luther King-priset

Operasångerskan Malena Ernman får 2016 års Martin Luther King-pris.

Martin Luther King-priset delas ut för tolfte året i rad. Den här gången är det sångerskan Malena Ernman som får priset. En otippad pristagare, anser nog många.

Priset går till någon som verkat i Martin Luther Kings anda och för att uppmärksamma de tidlösa värderingar som Martin Luther King kämpade för.

I motiveringen står bland annat att hon får priset för att hon "som orädd debattör tar betydande risker genom ett uthålligt arbete på sociala medier."

"Hon tvekar inte att agera på orättvisor och rasism. Hennes engagemang för solidaritet på scen liksom i vardagen inspirerar och visar på civilkurage i Martin Luther Kings anda." står det vidare.

-Vi hoppas att Malenas arbete och uppmärksamheten kring priset ska inspirera andra att våga stå upp för rättvisa och godhet, säger Karin Wiborn, ordförande i priskommittén i ett pressmeddelande.

Själv säger Malena Ernman att "det betyder mycket för mig att de frågor jag brinner för uppmärksammas" och hon hoppas att det kan ge mod till andra som vill kämpa för samma sak.

Martin Luther King-priset delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd sedan 2005.

Fler artiklar för dig