Nyheter

Åhörarna lämnade salen vid informationsmöte om tiggeri

Anklagade arrangören i Piteå för ryktesspridning och för att öka främlingsfientligheten. -Det är otroligt oseriöst tycker jag, därför går jag nu, sa en av besökarna till P4 Norrbotten.

Tisdagskvällens samling i Piteå hade rubriken "tiggeriet i fokus". I annonsen på Piteå kommuns hemsida nämndes Svenska kyrkan, men såväl Piteå kommun som Svenska kyrkan tar avstånd för arrangemanget. I stället var det en privatperson som stod bakom initiativet.

Under samlingen berättades det att de människor som tigger i Piteå är organiserade och att de måste betala för att tigga.

Men detta var påståenden som fick några personer att lämna informationsmötet.

- Det är saker som jag kan tycka är ganska allvarliga att slänga ur sig om man inte har täckning för det, säger André Bengtsson.

Arrangören Erik-Stefan Sagelind står dock på sig och säger att han har belägg för sina uttalanden. Och han säger till P4 Norrbotten att han har pratat med flera romer.

- Den information jag fått och det jag har erfarenheter av här i Piteå och de anmälningar som är gjorda på olika håll i landet där utpressning har skett, det är historier som har kommit fram, hur det är organiserat.

Även Lennart Eriksson, verksamhetschef för Hoppets stjärna, fanns på plats på samlingen i Piteå för att informera om hjälporganisationens arbete i Rumänien. Han berättar att han har lärt känna arrangören via arbetet i Rumänen och han hävdar att Erik-Stefan Sagelind har ett "verkligt hjärta för romer".

Lennart Eriksson bekräftar uppgifterna i radion om att några åhörare lämnade samlingen, men vill samtidigt tona ned uppståndelsen.

- En liten klick blev irriterade, men det är en känslig fråga, säger han till Dagen.

Fler artiklar för dig