Nyheter

Dom: Scouterna behöver inte ställa resegaranti

Aktiva inom ideella organisationer kan andas ut. Scouterna behöver inte ställa resegaranti i samband med resor som anordnas inom organisationen.

Det är mycket glädjande att Kammarrätten inte bedömer Scouterna och andra ideella organisationer utifrån samma kriterier som kommersiella aktörer som drivs med syftet att generera vinst. De ideella organisationernas särart och ställning måste bevaras, särskilt av våra myndigheter. Endast då kan vi säkerställa att det ideella engagemanget blomstrar, säger Scouternas generalsekreterare Katarina Hedberg, i ett pressmeddelande.

Tisdagens beslut i Kammarrättens hade föregåtts av en flera månader lång juridisk process. Allt började med sommarens internationella scoutläger i Japan dit knappt 2 000 svenska scouter åkte. Inför arrangemanget beslutade Kammarkollegiet att Scouterna skulle ställa en resegaranti på sammanlagt 62 miljoner kronor baserat på de belopp som deltagarna betalat för resan. Resegarantin innebär att en resenär kan söka ersättning om en resa blir inställd och arrangören inte själv ersätter kunden.

Scouterna ansåg dock att Kammarkollegiets beslut var felaktigt. Paketreselagen, som Kammarkollegiet stödjer sig på, är enligt Scouterna tydlig med att ideella organisationer är undantagna från kravet på resegaranti. Dessutom menade Scouterna att Kammarkollegiets beslut skulle få orimliga följder.

"Kapital, i den mån det finns tillgängligt, binds upp till höga kostnader vilket gör att verksamheten blir lidande", skrev Scouterna på sin hemsida.

Scouterna överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som gav Scouterna rätt. Men Kammarkollegiet överklagade beslutet till Kammarrätten som alltså gick på Förvaltningsrättens – och Scouternas – linje.

Utfallet i domen är inte bara något som ger Scouterna arbetsro i vår dagliga verksamhet framöver, utan är av intresse för alla ideella organisationer. Vi arbetar ofta med små marginaler, och kan nu fortsätta anordna äventyr och resor för våra medlemmar utan att denna ekonomiska fråga påverkar oss negativt, säger Katarina Hedberg.

Dagen skrev i somras flera artiklar om Världsscoutjamboreen i Japan som lockade drygt 30 000 scouter, varav knappt 2 000 var svenskar. Flera kom från Equmenias och Frälsningsarméns scoutkårer.

Under lägret drabbades några av deltagarna, däribland en svensk, av hjärnhinneinflammation.

Fler artiklar för dig