Nyheter

Konvertiterna som vill berätta om sin tro

”Vi är villiga att gå före för att andra ska kunna gå efter.” Det säger Shino och Shania Gabo, som får utstå mycket­ hot och hat för att de kon­verterat från islam till kristendom. Deras dröm är nu att starta en tv-kanal­ för att nå ut till somalisk­talande i hela världen.

Det kom ett mejl. I en bifogad video sågs tre svartklädda maskerade män med en orangeklädd fånge. Scenen är kusligt bekant, inte minst genom Islamiska statens propagandistiska avrättningar.

– Jag såg hur de tre männen läste ur Koranen, och sedan halshögg mannen. Det var hemskt, hemskt, hemskt, berättar Shania Gabo.

Hon är tillsammans med sin man Shino på tillfälligt Sverigebesök då hon berättar om mejlet som ledde in dem på en helt ny livsbana. För att se en människa halshuggas satte sina spår.

– Jag blev alldeles chockad, och gick in på toaletten och spydde, säger Shania.

– Efteråt var jag så arg. Koranen var helig för mig, och det här fick mig att för första gången tvivla. Den kvällen var första gången som jag inte bad kvällsbön.

Stark upplevelse

Den påföljande natten hade Shania en märklig dröm. När hon berättar om den säger hon att hon fortfarande kommer ihåg detaljer tydligt, att hon för alltid kommer att bära med sig drömmen.

Hon berättar om en man som via ett stark ljus kom ner från himlen, och runtomkring bugade sig folk. ”Kom, kom och du ska bli räddad”, säger mannen i drömmen.

– När jag vaknade upp var jag lycklig, även om jag inte visste vem det var, berättar Shania.

Även om hon har delat med sig av detta många gånger tidigare är hon djupt engagerad i sin berättelse, gestikulerar inlevelsefullt medan hon berättar att hon först trodde att det var profeten Muhammed hon sett i drömmen, även om hon var väldigt osäker.

– Snälla, säg mig vem du är, bad hon efteråt.

Nästa natt drömde hon igen. En lika stark upplevelse, och Shania säger att hon aldrig upplevt något liknande vare sig tidigare eller efter.

Den här gången blev det tydligt för henne att det var Jesus hon mötte, och i drömmen för han upp henne till himlen, en plats hon säger sig inte kunna beskriva med ord.

När hon sedan vaknar rusar lyckan genom hennes kropp. Samma dag gick hon och köpte ett kors, och hon har sedan dess varit bekännande kristen.

Blev arg på sin fru

Här tar hennes man Shino Gabo över berättandet:

– Vi är en muslimsk familj, och jag visste att det här skulle få konsekvenser, säger Shino Gabo.

Han berättar att enligt Koranen ska man som konvertit antingen dödas eller exkluderas, och han var givetvis arg på sin fru.

”Göra sin plikt”

Inom kort började de få problem med släkten. Shino berättar att han fick påtryckningar från sin familj att kontrollera sin fru. Även Shanias mamma hörde av sig och bad honom ”göra sin plikt” som muslim. Antingen döda henne eller ta barnen och lämna.

– Men jag älskade min fru och undrade varför jag var tvungen att göra något sådant.

Gömde Bibeln

Shino berättar att hans taktik var att försöka vinna tillbaka sin fru till islam, så de kunde bli en normal muslimsk familj igen. Han läste Koranen noggrant för att få hjälp, men utmanades också att läsa Bibeln för att kunna bevisa att den var ”korrumperad”, vilket islam lär ut.

– Jag började läsa Bibeln bara för att bevisa att den var fel, berättar han.

– Men jag var rädd, och trodde att jag kunde bli förbannad av att läsa Bibeln, så jag gömde ett exemplar i min taxibil.

Det var också i bilen, läsandes Bibeln, som Shino fick en övernaturlig upplevelse. Efter att i tre års tid ha försökt få sin fru att vända tillbaka till islam slutade det hela med att de bägge knäppte händerna i bön till Jesus.

Dödshot

Nu har det gått några år. Shino och Shania är i dag väldigt frimodiga med sin kristna tro. Deras vision är att evangelisera bland somalier, vilket väcker en hel del reaktioner.

De är sedan länge vana vid att få dödshot, och de beskriver själva att somalier är en grupp som är svår att nå med kristen tro.

Det finns i dag en liten skara kristna somalier, mycket tack vare Shinos och Shanias pionjärarbete.

I flera år har de anordnat sommarläger, och den här sommaren, då de träffades i Sverige, spelade de in en kort video.

– Somalier säger ofta att alla somalier är muslimer, så vi bestämde oss för att spela in en video där vi gick ut och berättade att vi var kristna, säger Shania.

15 av de närvarande vågade träda fram. När videon kom ut i sociala medier blev responsen enorm. Den har spridits till somalisktalande runt om på jorden. Dagen berättade nyligen om hur inflytelserika imamer i Somalia uttalade en fatwa med uppmaning att avrätta människorna som var med i filmen.

Vill gå före

Shania och Shino berättar att alla som deltog i filmen blivit hotade efteråt.

– Men vi kommer inte att sluta för det, säger Shania.

Hon berättar att de få kristna somalier som funnits tidigare valt att hålla låg profil, men att den tiden är över. Nu är tiden mogen att träda fram öppet, även om det retar upp många.

– Vi vill gå före så att andra kan gå efter, säger Shino.

Spelar in i studio

Nu drömmer paret om att på allvar ta tag i sin mission, genom att starta en kristen somalisktalande satellitkanal som ska nå ut till somalisktalande runt om i världen.

Från sitt hem i England har de redan arbetat upp kontakter och efter ordinarie arbetstid spelar de redan i dag in i studiomiljö.

Målet för de båda är att få andra somalier att göra samma Jesusupplevelse som de själva har gjort.

Fler artiklar för dig