Nyheter

Kyrkan kritiseras efter dödsbrand i Rumänien

Protesterna efter förra veckans nattklubbsbrand i Bukarest, som krävde minst 41 liv, har även riktats mot rumänsk-ortodoxa kyrkan.

Efter att kyrkans representanter hållit en låg profil, samtidigt som landet i övrigt har sörjt och manifestationer arrangerats i Bukarest, är det allmänna missnöjet med kyrkan rekordstort.

"Vi vill ha sjukhus, inte katedraler!", ropade tiotusentals upprörda rumäner i veckan.

Att det tog fyra dagar innan rumänsk-ortodoxa präster besökte den eldhärjade nattklubben för att be och tända ljus har inte setts med blida ögon.

85 procent av landets invånare tillhör rumänsk-ortodoxa kyrka, men nu menar allt fler att kyrkans ekonomiska privilegier bör omprövas.

Enligt nyhetsbyrån AP hävdar en organisation för humanister och sekulära att det finns 18 300 kyrkor – och 4 700 skolor samt 425 sjukhus – i Rumänien.

AP skriver också att politiker och regeringsföreträdare inte vågar utmana kyrkan eftersom de behöver kyrkans stöd.

Den dödliga nattklubbsbranden utbröt den 30 oktober då fyrverkerier avfyrades under en rockkonsert. Branden skapade panik i publiken som bestod av cirka 400 personer.

En av de döda, 36-årige Claudiu Petre, har fått hjältestatus eftersom han sprang tillbaka in i lokalen för att rädda andra.

I tisdags begravdes Claudiu Petre. Utanför hade många sörjande människor samlats, men den rumänsk-ortodoxa patriarken gick in via en dörr på baksidan för att undvika kritikerna.

Till reportrar beklagade patriarken ändå ilskan som har riktats mot kyrkan. Han sa också att människorna måste lugna ned sig.

- Det finns alltid en ilska mot kyrkan som är väldigt svår att förstå sig på.

Politiskt har nattklubbsbranden redan fått konsekvenser. Premiärminister Victor Ponta har avgått. Detsamma gäller för borgmästaren för det distrikt i Bukarest där den eldhärjade nattklubben ligger. Han har dessutom gripits, misstänkt för att ha godkänt ett tillstånd för klubben, trots att den inte ska ha fått klartecken från brandkåren.

Fler artiklar för dig