På onsdagen skulle kvartetten ha infunnit sig för samtal med biskop Mikael Mogren och stiftsjurist Göran Broås. Skälet var det granskningsärende som Västerås biskop väckte mot Berget på domkapitlets möte i september.
Men i stället för att åka till Västerås skickade Bergets föreståndare och de tre diakonerna ett brev till Mikael Mogren och domkapitlet.
"Genom detta brev och som en direkt konsekvens av detta brev avböjer vi möjligheten att komma ...", skrev kvartetten, enligt Kyrkans tidning, i brevet.
De klargjorde också att deras förestående upptagning i Katolska kyrkan var orsaken till att de avsäger sig rätten att utöva vigningstjänsterna i Svenska kyrkan.
Samtidigt poängterade de att brevet förhoppningsvis "ska underlätta samtalen mellan oss och Västerås stift angående våra fortsatta relationer".
När Dagen besökte Berget i Rättvik för en knapp månad sedan sa Peder Bergqvist att han helst ville vara kvar som präst i Svenska kyrkan till februari nästa år. Men nu har han alltså ändrat sig.
- Fasteperioden är en tid in något nytt och därför tänkte jag först att Askonsdagen skulle vara ett bra datum. Men med tanke på att det blev ett fall för domkapitlet bestämde vi oss för att kliva tillbaka så att Svenska kyrkan inte behöver ta den striden. Ingen har något intresse av att det här ska dras i domkapitlet, säger Peder Bergqvist till Dagen.
Ett av skälen till att du tidigare inte ville sluta direkt som präst i Svenska kyrkan var att du ville behålla den långa traditionen med dagliga mässor, enligt Svenska kyrkans ordning, på Berget. Vad händer nu?
- Jag ville först se till så att allt skulle fungera och processen har gått mycket snabbare än jag trodde. Det är många präster runt om i landet som vill komma hit och hjälpa till. Men framöver hoppas jag på en långsiktig lösning med en präst som bor här på området.
Det formella beslutet om vigningstjänsterna fattas av domkapitlet vid ett möte på tisdag den 10 november.
Men enligt Kyrkans tidning säger stiftsjuristen Göran Broås att önskan från Peder Bergqvist och de tre diakonerna med största sannolikhet att beviljas.