Nyheter

Dagen firar 70 i Skarpnäckskyrkan

Skarpnäckskyrkan i södra Stockholm är en församling med över tjugo olika nationaliteter. De satsar stort på integration. Och på söndag åker Dagen dit för att fira sitt 70-årsjubileum.

1 av 2

– Det började med att många från Eritrea på ett flyktingboende i närheten kom till kyrkan och blev medlemmar. Då började vi hjälpa dem med integrering, att ha kontakt med myndigheter och liknande, säger Ann-Josefine Possebo.

Hon har arbetat som diakon i Skarpnäckskyrkan (Svenska alliansmissionen) i snart tio år och en stor del av hennes tjänst går ut på att stötta nyanlända flyktingar eller andra nysvenskar att integreras i samhället och kyrkan.

”Kyrkan mitt i byn”

– Många kyrkor har speciella smågrupper med olika språk. Men det som är viktigt för oss är att bidra med integration. Därför samlas vi alla på söndagar – från olika kulturer, bakgrunder och språk. Ibland har vi tolkning.

Skarpnäckskyrkan kallas ”kyrkan mitt i byn”. Den ligger på huvudgatan nära tunnelbanan där alla passerar och den är öppen varje dag för den som vill göra ett spontanbesök, behöver en fika eller ett samtal.

– Vi har även mycket kontakt med skolorna. Skolbarnen känner oss och hälsar på oss på gatan.

Många är Dagenläsare

Att Dagen kommer och för att fira gudstjänst med Skarpnäckskyrkan tycker Ann-Josefine Possebo känns helt naturligt. Många av medlemmarna läser tidningen och den fungerar som ett språkrör för kyrkan, menar hon.

– Jag är speciellt intresserad av de artiklar som handlar om just integration och flyktingar. Det är bra att få information och se hur andra tänker i de frågorna, säger Ann-Josefine Possebo.

Fler artiklar för dig