Nyheter

Domstol: Okej förneka folkmord

En turkisk politiker hade rätt att förneka att massmorden på armenier i Osmanska riket 1915 utgjorde folkmord. Det är innebörden av en dom i Europadomstolen.

Den högsta instansen i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna var dock delad. Tio mot sju domare röstade för att Dogu Perincek aldrig skulle ha fällts i schweizisk domstol för rasdiskriminering sedan han sagt att "Det armeniska folkmordet är en stor internationell lögn".

Han fälldes i Schweiz 2007, men Europadomstolen slår fast att det kränkte hans yttrandefrihet.

I domen skriver rätten att Perinceks uttalande rör en fråga som är av "allmänintresse och som inte utgör en uppmaning till hat eller intolerans".

Förintelseförnekelse kan dock alltid ses som "ett slags uppvigling till rashat", anser domstolen.

Turkiet förnekar att dess föregångare som nation, Osmanska riket, begick folkmord, även om landet medger massakrer med 500 000 dödsoffer. Armenier och andra kristna, liksom många historiker, anser dock att det rörde sig om ett folkmord och att 800 000–1,5 miljoner människor dödades.

Ett 20-tal länder har erkänt beskrivningen folkmord. De rödgröna partierna i den svenska riksdagen erkände folkmordet i opposition 2010, men i regeringsställning har de inte velat göra det.

TT

Fler artiklar för dig