Nyheter

Stort säkerhetspådrag när Mona Walter talade i Rinkeby

Konvertiten Mona Walters kritiska budskap om islam väckte burop och ilska. Dagen var på plats under hennes manifestation i Rinkeby.

1 av 2

På Rinkeby torg har några hundra personer samlats. Det är en solig höstdag och i högtalarna spelas akustisk gitarrmusik. Stämningen är uppsluppen, men torget är fullt av uniformerad polis.

Den uppsluppna känslan ska nämligen snart förbytas i något helt annat. Aggression och ilska. Den som inte vet vem Mona Walter är blir snart varse. Några minuter efter tolv tar hon till orda.

– 1,3 miljarder muslimer i världen saknar rätten att byta religion. Det är inte okej. Man ska inte vara rädd för att bli dödad om man byter religion, skriker hon högt i mikrofonen.

Bland åhörarna finns en salig blandning av muslimer, kristna, övrig intresserad allmänhet och journalister. Det går inte många minuter förrän buropen kommer.

– Du ljuger! Skriker några av männen på torget.

– Hora, skriker en ung kille och visar fingret.

– Allahu Akbar (som betyder Gud är större på arabiska), hörs från en tredje.

Stämningen på torget är uppeldad. Många tycker att hon provocerar muslimer i onödan. Dagen följer efter den unga killen som skrek hora. Han är i 20-årsåldern och klädd i en vit luvtröja.

Varför kallar du henne hora?

– För att hon kommer hit och kritiserar vår religion. Hon hetsar mot oss och jag förstår inte varför hon gör det, säger han.

Men hon säger ju att det är okej att byta religion i Sverige om man vill.

– Javisst, man kan byta religion. Men hon kritiserar profeten och min tro. Hon drar alla över en kam, hon tycker att vi är som IS. Men det är vi inte, säger han när han lugnat ner sig lite.

Tillbaka till scenen. Det är organisationen "Set my people free" som arrangerar samlingen och den är annonserad som en manifestation för religionsfrihet. Men att Mona Walter är djupt kritisk mot islam i allmänhet och sharialagar i synnerhet är inte svårt att uppfatta.

Hon upprepar sitt budskap flera gånger.

– Jag har rätt att säga att sharialagen är barbarisk. Varför protesterar ni inte mot det, ni som är muslimer och tycker det är okej. Det är inte okej att döda någon för att man har valt bort islam, säger hon och får högljudda applåder och burop om vartannat.

Kamp om utrymmet

Det är hela tiden en kamp om ljudutrymmet på den lilla ytan där manifestationen pågår. När hon säger att Allah inte bestämmer över Sverige blir det flest burop.

– Vi känner inte igen oss när hon pratar illa om vår religion och profet. Man blir ledsen, säger några unga muslimska tjejer som går och delar ut blommor på torget.

Mona Walters tal är slut och arrangören Anders Svensson tar mikrofonen och poängterar hur viktig yttrandefriheten är för en demokrati. Det blir genast lugnare bland åhörarna.

– Vi är glada att vi har polisen i Sverige som håller lag och ordning. Men vi behöver ingen åsiktspolis, hur vi ska klä oss och vad vi ska tro. Det är väldigt viktigt, säger han.

Debatt på torget

Rinkeby torg förvandlas efter manifestationen till en smältdegel av religiösa diskussioner. Men också om demokrati och yttrandefrihetens gränser.

Om Mona Walters syfte med manifestationen var att få igång ett samtal om religionsfrihet i Sverige verkar hon ha lyckats, i alla fall på Rinkeby torg. Om syftet var att få muslimer att lämna sin tro är det mer oklart.

Vid 14-tiden tar manifestationen slut. Mona Walter eskorteras ut från torget av uniformerad polis.

Polisens presstalesman Towe Hägg är nöjd med polisinsatsen som involverat åtminstone ett tjugotal uniformerade poliser.

Inget våld och inga personer har avvisats.

– Vi är nöjda. Talarna har talat och det har uttryckts både burop och hurrarop vilket är okej. Man har kunnat genomföra talen utan att de stördes. Demokratin och yttrandefriheten har funkat, säger hon till Dagen.

Fler artiklar för dig