Nyheter

Leende påve på besök i Sverige

När den koptiska påven Tawadros II besöker Sverige är han omsvärmad av hängivna kristna från sin egen kyrka, samt sina svenska vänner. Mitt i allt detta har han förmågan att fokusera på andra, och själv tillåta sig vara nyfiken.

1 av 5

Det var inte någon vanlig Sverigeresa för Tawadros II den här gången. Fem gånger tidigare har han varit här, och han talar med varma ord om detta vackra land med sin välkomnande atmosfär. Skillnaden den här gången är att han kommer som den högsta representant för den koptiska kyrkan, med allt vad det innebär.

Vi möter honom i Högalidskyrkan i Stockholm, där han några dagar tidigare höll i en välbesökt gudstjänst. Han är pampigt klädd i sina svarta sakrala kläder, och djupt inne i det gråa skägget ruvar gång på gång ett leende eller skratt.

När vi möter honom är det tillsammans med en delegation från såväl Koptiska som Svenska kyrkan, med två biskopar på plats. Med till intervjun är en av Dagens medarbetare som har sina rötter i Egypten. Trots alla kyrkliga potentater, trots att det står journalister och trampar och väntar på sin tur, väljer påve Tawadros II att ta god tid på sig för att prata med Riham Gergas.

– Han frågade mig om flera saker, berättar hon.

En personlig förbön

Till och med när någon ville bryta av deras samtal, så valde påven att på eget initiativ fortsätta. När han sedan ber en bön för henne så är den personlig, där alla barnens namn finns med och får påvens välsignelse.

Innan intervjun börjar frågar han oss alla om våra namn, och berättar sedan vad de betyder. Som att Dagens fotograf Natanael har samma betydelse som Tawadros, Guds gåva. I slutet av intervjun minns han fortfarande namnet på intervjuaren, Jacob.

Varför är det viktigt för den koptiska kyrkan att goda relationer med Svenska kyrkan?

– Det här är brödrakärlek. Det är viktigt för alla kristna kyrkor att vara öppna för varandra, för det slutgiltiga målet är kristen enhet, svarar Tawadros II.

Ska vara enade i mångfald

Att kyrkorna har en del teologiska skillnader vet han så klart om, men han är mån om att lyfta fram att kristna ska vara enade i mångfald.

– Se på din hands fingrar, de är fem stycken, men alla samarbetar, säger han om de olika kristna traditionerna.

Han har varit påve sedan 2012, under några dramatiska år i Egypten. Han tillträdde efter den arabiska vårens stora proteststorm, och under åren som gått har det varit flera attentat mot kristna. Många kopter har valt att lämna landet.

Inte bara i Sverige, utan i många andra västerländska länder, bor många kopter. Är det här framtiden för den koptiska kyrkan?

– När en kris händer i Egypten så blir vissa rädda och väljer att emigrera. Men när det blir stabilare återvänder flera. Många väljer även att migrera av andra orsaker, för att studera eller arbeta.

Växer utanför Egypten

Därför växer kyrkan utanför sitt traditionella hemland, och numera finns det gott om präster och biskopar runtom i världen. Det innebär att kyrkans överhuvud får vara ute och resa en hel del, och Tawadros II kan utantill redogöra för den koptiska kyrkans internationella utbredning.

– Den första koptiska kyrkan utanför Egypten var 1961 i Kuwait. Den andra var i Kanada 1964. Den tredje ...

Listan blir längre och längre, innan han landar i England 1971, då Europa fick sin första koptiska kyrka.

Vill du att kristna ska stanna i Egypten?

– Vi är inne i globaliseringens tid, världen ligger vidöppen för alla, allt fler reser mellan länderna av olika orsaker.

Vad kan du göra för att få egyptier att stanna kvar i sitt hemland?

– Vi är 15 miljoner kopter i Egypten, av en befolkning på 90 miljoner. Vi har en stark och stor kyrka.

Så att en del lämnar Egypten är inga problem?

– Nej, det är inga problem.

Borde kristna i Egypten vara oroliga för militanta islamister?

– Inte bara kristna, utan även moderata muslimer borde vara det. Majoriteten av egyptier är enade i det här, och de flesta muslimer är moderata. Det är samma rädsla vare sig du är kristen eller muslim, säger Tawadros II.

Positivt maktskifte

Han förklarar att den koptiska kyrkan är glad över det maktskifte som skedde, då Muslimska brödraskapets president blev av med makten. Han lyfter fram en händelse som han gjort flera gånger tidigare: då Egyptens president al-Sisi kom till den stora koptiska katedralen i Kairo för att framföra en julhälsning.

Att byta religion i Sverige är förhållandevis lätt, men kan vara problematiskt i Egypten. Skulle den koptiska kyrkan välkomna en muslimsk konvertit?

Tawadros II svarar med en stunds tystnad.

– Vi respekterar religioner och individens frihet, oavsett i vilket land, säger han sedan.

När frågan ställs igen förklarar han att det kan vara svårt, med tanke på att det kan få effekt på landets stabilitet, och det fredliga samförstånd som råder. Att frågan är knivig märks tydligt.

Fler artiklar för dig