Det är något stort på gång bland kyrkorna i Sverige. Det menar Tjebbo van den Eijkhof som arbetar för UMU, Ungdom med uppgift. Han har i över 20 år arbetat med kyrkor som har rötter i Mellanöstern och har aldrig sett något större samarbete mellan dem. Men nu öppnas nya dörrar för enhet. Representanter och ledare från katolska, ortodoxa och koptiska kyrkor samt från tre frikyrkor samlades i igår för att titta på situationen i Mellanöstern och chanserna för att hitta ett gemensamt tillfälle för bön.
– Vi hade ett jättebra möte och de kom överens med varandra om att samla alla arabisktalande församlingar i Storstockholm i slutet av november eller början av december till bön och lovsång för Mellanöstern. Att de arabiska kyrkorna kommer tillsammans är bara i sig ett vittnesbörd om att något håller på att hända, säger Tjebbo van den Eijkhof.
Tanken är att hitta en plats som kan samla över 2 500 människor till ett möte under 3-4 timmar. Fokus kommer att ligga på bön och lovsång. Ingen predikan kommer att hållas. Däremot blir det en utmaning att förena kulturer och språk. Enligt Tjebbo van den Eijkhof kommer det att finnas 10-11 olika nationaliteter representerade från sex olika samfund som har olika traditioner. För att alla ska förstå kommer det behövas tolkar till fyra olika språk. Men ansträngningen att hitta det gemensamma är nödvändig, menar Tjebbo van den Eijkhof.
– Vi behöver gå tillsammans och be Herre ha nåd med Mellanöstern. Det är tid att stå enade och inte vara splittrade. Jag känner mig jätteuppmuntrad av den utveckling som händer nu. Jag tror att när vi kommer tillsammans ligger det en kraft i bönen som kan frigöra Mellanöstern.
Tjebbo van den Eijkhof berättar att det i övriga Europa är högst ovanligt att se olika kyrkor och samfund från Mellanöstern samarbeta. Men i Sverige kan man dessutom se en början till ökat samarbete mellan dem och svenska samfund och kyrkor. Nu hoppas Tjebbo van den Eijkhof att utvecklingen ska komma att synliggöra orientaliska kyrkor.
– Många samfund från mellanöstern tror inte att "västerlänningar" är intresserade av dem. Men vi måste ge dem plats och respektera dem. Samarbetet med dessa kyrkor skulle stärka förståelsen för människor i Mellanöstern och sudda ut felaktiga bilder vi har av dem, säger Tjebbo van den Eijkhof.