Guds hus är ett interreligiöst projekt mellan Svenska kyrkan, St Konrads katolska församling och Muslimernas förening i Nacka. Grundtanken är att utbyte mellan olika religiösa grupper ska motverka främlingskap och främja respekt. Religionsdialogen i Nacka startade för 12 år sedan och det gemensamma sociala arbetet har pågått under 7 år. Men nu är man redo att ta nästa steg. Guds hus är ett planerat bygge där en ny moské ska uppföras bredvid Svenska kyrkan i Fisksätra samt en inglasad korridor och ett inomhustorg som förenar de båda byggnaderna.
– Kyrkan och moskén har under lång tid haft en god samverkan. Vi känner varandra och för oss är det här projektet något självklart och naturligt, säger kyrkoherden Carl Dahlbäck till Dagen.
I går eftermiddag och kväll gick startskottet för den officiella insamlingen till bygget. Och för att fira starten medverkade både politiker, religiösa representanter, artister och andra inbjudna i event och panelsamtal i Kulturhuset i Stockholm.
– Det var en fantastisk dag. Vi är jättenöjda. Det var hela tiden höjdpunkter. Max från början till slut, säger Carl Dahlbäck.
Det enda han beklagar var att Mona Sahlin i sista stund fick förhinder att medverka. Hon skulle ha medverkat i egenskap av regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism.
Under panelsamtalet deltog bland annat Daniel Poohl, chefredaktör på Expo och Muhammad Muslim Eneborg, imam i Aysha-moskén. Via en videohälsning talade även kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Moderator var Helle Klein som är präst och chefredaktör för Dagens Arbete.
– Panelsamtalet skulle handla om religionen som verktyg för den antirasistiska kampen men kom även att handla om religionen som fredsbyggare och fredslösare, i stället för bilden av religionen som konfliktskapande. Det är en snedvriden bild som sprids i världen i dag, säger Carl Dahlbäck.
Under dagen kom och gick deltagare och som mest var det runt hundra personer på plats, vilket var lite av en besvikelse för arrangörerna som hade förväntat sig större uppslutning. Däremot var stämningen på topp. Kvällens sista artist var rapparen Behrang Miri.
– Under Miris framförande stod publiken och hoppade. Det var riktigt häftigt, förklarar Carl Dahlbäck.
Varför var invigningen av insamlingen i Kulturhuset i Stockholm?
– Vi vill lyfta insamlingen utanför Fisksätras kontext och nå den större allmänheten som målgrupp. Dessutom är Kulturhuset i Stockholm en mötesplats för kultur och dialog, något vi även vill skapa med Guds hus-projektet.
Det finns dem som har varit skeptiska till bygget av Guds hus, vad säger ni till dem?
– Det har inte gjorts förr och därför finns det dem som är skeptiska. De uppfattar bygget som religionsblandning eller synkretism. Men när det väl drar igång kommer det inte vara några konstigheter alls. Vi vill skapa bättre förutsättningar för kristna och muslimer att utvecklad i sin tro och samtidigt stärka kontaktytorna. Vi vill skapa naturliga förutsättningar att också mötas i det religiösa livet – göra det naturligt och avdramatisera det.
Det gemensamma inomhustorget förväntas bli en plats där kristna och muslimer kan samverka, umgås och föra dialog för att sedan kunna gå åt separata håll för att fira gudstjänst i kyrkan respektive moskén.
Totalt beräknas bygget att kosta 40 miljoner kronor. Insamlingen kommer att pågå under två år och sedan förväntas bygget ta ett år att färdigställa.