Enligt Svenska kyrkan är besökets huvudsyfte att biskoparna ska lära känna varandra och lära sig om varandras kyrkors sammanhang och utmaningar. Det har planerats länge och kan komma som en överraskning för dem som följt meningsskiljaktigheterna mellan de lutherska kyrkorna i Väst och i Afrika.
När Svenska kyrkan år 2009 beslutade att börja viga personer av samma kön ställdes dess relationer till kyrkor i Afrika på sin spets. En av världens största evangelisk-lutherska kyrkor, Mekane Yesus i Etiopien, valde att bryta med sin svenska syster. Skulle flera följa i dess spår?
Bland de kyrkor där frågan blev aktuell fanns den Evangelisk-lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT), som 2010 varnade för att man inte längre kunde samarbeta med kyrkor som legitimerar samkönade äktenskap.
Bara en kyrka valde att bryta
Men i dag, fem år senare, visar det sig att farhågorna kommit på skam. Beviset är de 14 biskoparna från ELCT som just nu gästar Sverige.
– Det är sant att ingen av våra systerkyrkor i Afrika tyckte att beslutet att viga samkönade par var bra, och visst har det påverkat den lutherska kyrkofamiljen. Men det var bara den etiopiska kyrkan som valde att bryta med Svenska kyrkan, säger Stig Lundberg, senior advisor på Kyrkokansliet och tidigare chef för kyrkans arbete i Afrika och Mellanöstern.
Andra frågor viktigare
Enligt flera källor som Dagen talat med har relationerna med ELCT inte påverkats nämnvärt. Tvärtom har de snarare intensifierats. Frågorna om homosexuellas ställning i kyrkan och samkönade äktenskap har halkat ner på prioritetsordningen och det man vill är att odla goda relationer.
Under de senaste fem åren har flera svenska biskopar varit på besök i Tanzania och flera tanzaniska biskopar har besökt Sverige.
– Det här besöket är en gåva från Svenska kyrkan. Ärkebiskop Anders Wejryd överlämnade den under ELCT:s femtioårsjubileum 2013. Själva idén uppstod efter önskemål från de tanzaniska biskoparna. De ville träffa fler av sina svenska kolleger. Jag måste säga att stämningen är väldigt god, säger Sven-Erik Fjellström, handläggare i ekumenik på Kyrkokansliet.
Gemensamma bibelstudier
Biskoparna ska be morgon- och aftonbön tillsammans, fira nattvarden och ha bibelstudier utifrån berättelserna i Apostlagärningarna.
– Utifrån det ska de tala om de utmaningar kyrkorna står inför och på vilket sätt de två kyrkorna kan fördjupa sina relationer. 2011 sa ledaren för ELCT så här: ”Vi är medvetna om att vi tänker olika i vissa frågor, men vi måste fortsätta att hålla ihop. Så i stället för att odla meningsskiljaktigheter, låt oss lära känna varandra och dela våra tankar med varandra.” Och det är själva kärnan i det här besöket, säger Sven-Erik Fjellström.