Nyheter

”Evangelistens uppdrag är viktigare än på länge”

Hönö. Behövs evangelister i dag? Ja, bland annat för att väcka församlingarna. Det menar de båda evangelisterna Carl-Olov Hultby och Ida-Maria Brengesjö.

Det var evangelister som en gång lade grunden för Hönökonferensen. Och medan evangelisterna blivit allt ovanligare i svensk kristenhet så är fortfarande det arvet tydligt på konferensen. Här finns en vilja att nå ut till människor med evangeliet.

– En del säger att till Hönö åker väl bara frommisar. Men minst två tog emot Jesus i går kväll, en medelålders man och en ung tjej, så det händer saker, säger Carl-Olov Hultby.

En unik tjänst

Carl-Olov Hultby är en erfaren evangelist som kommer från Missionsförbundets långa evangelisttradition, Ida-­Maria Brengesjö är en av de unga i Equmeniakyrkan som håller på att ta över. De är överens om att evangelisten har en unik tjänst som behövs i framtiden också. Det handlar om att kommunicera evangeliet på ett rakt och enkelt sätt.

– Efter en predikan av en evangelist ska någon som inte är kristen kunna bli frälst, men en gammal trött kristen ska också kunna känna att nu satsar jag igen, säger Carl-Olov Hultby.

Hur ser evangelistens uppdrag ut i dag i Sverige?

– Jag tänker att evangelistens uppdrag är viktigare än på länge. Sverige är öppet andligt och evangelistens uppdrag är att nå de som är utanför. Men jag tänker också att evangelistens uppdrag är att skaka om församlingarna, som lätt kan fastna i föreningstänk ibland, säger Ida-Maria Brengesjö.

I dag är ju många svenskar väldigt sekulariserade, går det att presentera evangeliet så att det grabbar tag i människor?

– Ja, men man behöver vara medveten om att de inte har förkunskap om kristen tro. Man får möta dem på ett annat sätt. Men de har ofta inte fördomar, utan man kan gå rakt in på Jesus. Min generation vill ha snabba svar, säger Ida-Maria Brengesjö.

Carl-Olov Hultby menar att formerna har förändrats mycket sedan han började som evangelist.

– Vi måste ha koll på att vi inte förändras bort från kärnan. Du ska kunna känna igen att det är en evangelist du lyssnar på, säger han.

– Förr hade vi kampanjer under en månad, det var mängder av möten, och ingen klagade på det. Det blev mer folk ju längre vi höll på, det andliga skeendet fördjupades och människor kom till tro. Jag kan sakna lite av det, i dag får man i bästa fall en helg på sig. Sen är Gud så stor att han kan göra snabba under.

Det är ju inte en tydlig väckelse i dag, kan det kännas som uppförsbacke som evangelist?

– Det är ju inte väckelse i Västvärlden, men det plockar på, det säger kristna i alla läger. Men det klart vi längtar efter att det händer något så att gudsfrågan blir nummer ett för människor, säger Hultby.

– Men Guds ord talar ju mycket om motstånd. Det normala är nästan uppförsbacke, så är det drömläge när det väl blir väckelse.

Så hålls elden brinnande

Carl-Olov Hultby har genom åren haft mycket kontakt med yngre evangelister. Det Ida-Maria Brengesjö tycker är viktigast är att få höra är hur man som evangelist håller elden brinnande. Carl-Olov Hultby ser det främst som den helige Andes verk.

– Jag kan själv vara förvånad över att jag känner för att dra samma story igen och igen. Det måste vara den helige Ande som gör att inspirationen finns kvar.

Fler artiklar för dig