Nyheter

Mona Walters föredrag om religionsfrihet ställs in

Mona Walter konverterade från islam till kristendom. I dag skulle hon hållit föredrag i Folkets hus i Rinkeby. Men med kort varsel ställdes mötet in. Det stämde inte överens med uthyrningspolicyn, förklarade Folkets hus.

Senaste nytt: Mona Walter: "Jag ska tala i Rinkeby"

Mona Walter kommer ifrån Somalia men har bott i Sverige i 20 år. Hon konverterade till kristendom för nästan tio år sedan och har ofta pratat öppet om sin tro och är även känd för sin kritik av islam. Hon menar att många somalier saknar religions- och åsiktsfrihet och att den som pratar om sådana saker ofta blir smutskastad, rapporterar Sveriges radio.

– Man pratar inte om att jag har rätt att byta religion, till exempel. Jag har rätt att gifta mig med en icke-muslim. Jag har rätt att bestämma själva över mitt liv överhuvudtaget. Ingen pratar om det, säger hon till Sveriges radio.

Föredraget som skulle ha hållits i Folkets hus arrangerades av Fri folkbildning, som drivs av Jan Sjunnesson. Han är tidigare chefredaktör för Samtiden, som ägs av Sverigedemokraterna. Men enligt Mona Walter är Jan Sjunnessons åsikter inte relevanta i sammanhanget.

– Det här handlar om att jag vill komma till Rinkeby och prata med mina somaliska landsmän. Jag bryr mig inte om vilken politik som Jan Sjunnesson driver, säger hon till Sveriges radio.

Under gårdagen kom beskedet att föredraget ställts in. I en intervju med Sveriges radio förklarar Kerstin Aggefors, ordförande för Folkets hus i Rinkeby, att anledningen till beslutet är deras uthyrningspolicy. Vad det innebär vill hon inte diskutera vidare.

– Vi hade inte full information från början. Folk här har ifrågasatt det hela och sedan har vi forskat vidare och konstaterat att det inte stämmer med vår policy, säger Kerstin Aggefors.

Att Mona Walter skulle komma till Rinkeby och tala har väckt många känslor. Markus Sand, pastor i Rinkeby internationella församling berättar för Dagen att det finns flera som hävdar att alla somalier är muslimer. Att tala om konvertering är ett mycket känsligt ämne, menar han.

– Vi har haft bokbord och kristna traktat på olika språk. När någon somalier kommer fram händer det ofta att någon annan knackar dem på axeln för att få dem att gå därifrån. De har koll på varandra.

För att värna om goda relationer arbetar inte församlingen aktivt i fråga om konvertering på lokal nivå.

– Vi har valt att inte ha en konfrontativ hållning. Däremot hoppas jag man kan göra mer nationellt. Exempelvis kunde Sveriges kristna råd komma överens med muslimska samfund för att de ska erkänna och godkänna konvertering, säger Markus Sand.

Fler artiklar för dig