Nyheter

Biståndsaktörer säger nej tack till EU-miljarder

Flytta EU:s Rumänienstöd på 25 miljarder kronor till frivilligorganisationer, föreslog Centerpartiet i helgen. Tack, men nej tack, svarar två av de kristna aktörerna.

Fredrick Federley är Centerpartiets EU-parlamentariker. När varken Rumänien eller Bulgarien bryr sig om sina fattiga medborgare, romer och andra etniska minoriteter bör EU ta ifrån dem rättigheten att handskas med pengarna och i stället ge dem till civilsamhället menar han. Länderna använder sig inte av de pengar som finns i EU:s socialfond, enbart för Rumänien cirka 25 miljarder kronor.

- Det här är inte lösningen på hela situationen, men kan vara en viktig nyckelbit, säger han till Dagen.

Har ni tappat tålamodet med Rumänien?

- Dels det, men också att vi känner en sådan frustration. Vi ser alla det här varje dag och undrar vad vi kan göra?

Fredrick Federley säger att han vet att det finns många organisationer som är på plats och som borde kunna bli stärkta av förslaget.

Om organisationerna tackar nej?

- Då dör ankan innan hon börjar flyga. Men vi har träffat organisationer som har sagt att ”vi kan göra mer, men saknar resurser.”

Två kristna organisationer med stort engagemang i Rumänien är Erikshjälpen och Läkarmissionen.

Johan Lilja, direktor på Läkarmissionen, är glad över det förtroende för hjälporganisationerna som utspelet visar. Men han är tveksam till om det är en långsiktig lösning att civila samhället skulle ta över ansvaret för EU-budgeten.

- Jag tror att lösningen ligger i att det civila samhället samverkar med den rumänska staten, säger han.

Han efterlyser en bra dialog kring vilken roll som olika parter kan spela för att skapa en hållbar lösning för många av dem som har väldigt små möjligheter till arbete och egenförsörjning.

- Vi är tacksamma för förtroendet som visas oss för den kompetens och kapacitet som vi besitter. Vi tror verkligen att vi har en viktig roll att spela för att skapa bättre förutsättningar för enskilda att få möjlighet till egenförsörjning och bra social integration, säger Johan Lilja.

Peter Toftgård, programchef på Erikshjälpen och just nu på plats i Rumänien, är inne på samma linje:

- Den långsiktiga lösningen på den här typen av problem måste alltid hanteras av det offentliga. Lösningen kan inte vara ett parallellt system. Vi måste jobba tillsammans med det offentliga.

Men han ger Fredrick Federley rätt i att hjälporganisationer kan vara goda exempel. Inte minst när det gäller att förändra attityder.

- Där har vi ett mervärde jämfört med att bara pumpa in pengar i ett statligt system.

Han tror att en del av pengarna skulle kunna användas via organisationer, för att påverka underifrån.

Men skulle det inte vara lockande att ta hand om en del av 25 miljarder?

- Jodå! Men om vi vill vara och medverka till långsiktiga lösningar måste vi tro att den rumänska staten kan hantera detta på lång sikt.

Även Röda korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström säger att det är viktigt att staterna tar sitt ansvar, det kan frivilligorganisationerna inte ta över.

- Det går inte att tro att vi bara kan ersätta staterna. Det handlar om att fortsätta driva på så att de faktiskt tar ansvar, säger hon och pekar på risken att civilsamhället annars tvingas behålla ansvaret även i fortsättningen.

Fler artiklar för dig