Nyheter

En kyrkoledares mäktiga vittnesbörd

David Yonggi Cho ”Ett liv i hoppets tjänst – en biografi” (Livets ords förlag)

En mängd av pastor David Yonggi Chos böcker har översatts till svenska. Den senaste är “Ett liv i hoppets tjänst – en biografi”. Den sydkoreanske pastorn har under årtionden varit en världskänd kyrkoledare. Under hans ledning har världens största kristna församling vuxit fram. Från ingenting i slutet av 1950-talet till i dag över 800  000 medlemmar i en välorganiserad gemenskap med Sydkoreas största kyrkolokal och tusentals geografiskt ordnade cellgrupper.

En kristen flicka gav Yonggi Cho en bibel när han som tonåring var svårt sjuk i tuberkulos. Han, som tidigare betraktat sig som ateist, blev en brinnande kristen. Så småningom övervann han den livshotande sjukdomen. Han sökte sig till ett pastorsseminarium och fylldes av en vision om att vinna sina medmänniskor för Jesus Kristus. Utvecklingen från den ringa begynnelsen i ett litet övergivet amerikanskt militärtält till världens utan jämförelse mest framgångsrika kristna församling är halsbrytande. Yonggi Cho berättar öppenhjärtigt om sina misstag och karaktärssvagheter, men också om sin envisa tro på Guds möjligheter och nåd. Han kämpar med en bräcklig hälsa. Den troende kvinnan, syster Choi, som så småningom blir hans svärmor, nämns på var och varannan sida. Hon blev en viktig mentor för pastor Cho. Det var också syster Choi som, utifrån Yonggi Chos kraftigt förändrade syn på kvinnans roll i kyrkan, fick uppdraget att organisera den starkt växande församlingen i cellgrupper där mängder av kvinnor blev viktiga ledare – helt i strid med koreansk kultur och dåtidens kyrkliga kvinnosyn.

Jag läser boken med vetskap om att Yonggi Cho, några år efter att berättelsen skrevs, dömdes till ett villkorligt fängelsestraff och böter för förskingring. Även om författaren är dömd för ett allvarligt brott, finns hans livsverk kvar som ett mäktigt vittnesbörd om vad som kan ske när en dödssjuk tonåring genom en ung kristen flicka får en bibel.

Stig Öberg

Fler artiklar för dig