Nyheter

Compassion söker faddrar i Sverige

Allt fler internationella biståndsaktörer söker sig till Sverige. De flesta har ingen religiös koppling, men Compassion är ett undantag. De har sökt sig till Sverige för att hitta kristna faddrar.

I onsdags berättade Dagen om att många organisationer som jobbar med utvecklingsfrågor börjat arbeta i Sverige. Ett fåtal av dem har religiös koppling. Exempelvis den amerikabaserade organisationen Compassion, som i 63 år arbetat med fadderverksamhet.

År 2013 öppnade de upp verksamhet i Skandinavien, och europachefen Mark Hanlon beskriver hur de väljer ut vilka länder de vill etablera sig.

– Där det finns kristna, där kan vi hitta våra faddrar, säger han till Dagen.

Noggrant researcharbete

Mark Hanlon berättar att de började med ett mycket noggrant researcharbete. Bland annat tittade de på medelinkomsten i landet, hur många kristna det fanns som ”kunde tänkas ha ett hjärta för fadderbarnen, och en möjlighet att ge”.

År 2009 började de snegla på Sverige, efter att året innan ha öppnat upp verksamhet i Tyskland. Men det gällde att vänta in rätt tidpunkt innan de drog igång.

– 2011 började vi vår research genom att besöka landet och träffa lokala kristna ledare, berättar han.

– Vi såg då att det fanns en stark kristen bas som var attraktiv för oss, och efter det så bestämde vi oss för att expandera.

Personal började att rekryteras 2012, och i juli 2013 öppnade Compassion upp sin verksamhet i Skandinavien, med huvudkontoret i Norge. Inom kort kommer det att flyttas till Sverige.

Nöjd med utvecklingen

Hittills är Compassion mycket nöjd med utvecklingen. I de skandinaviska länderna har de hittat cirka 2  000 faddrar.

– Vi har varit ungefär två år i regionen och är nöjda. Vårt mål är att hitta över 10  000 faddrar inom en fyraårsperiod. På lite längre sikt, kanske tio år framåt, hoppas vi på 30  000. Så allt går enligt planerna, säger Mark Hanlon.

Vilka söker ni samarbete med i Sverige?

– Kyrkoledarna är vår starkaste kontakt, och i Sverige är det framförallt Hillsong som vi har bäst relation med.

Arbetar ni på något sätt med svenska myndigheter?

– Nej, vi får inga bidrag, utan vår verksamhet bygger helt på privata donationer. Vi är helt oberoende, och det är via samarbeten med kyrkor som vi hittar våra faddrar.

Fokus på enskilda fadderbarn

Samuel Åhl är utvecklingsansvarig för Barnhjälpen, som jobbar med fadderkonceptet inom ramen för Evangeliska frikyrkan.

Har ni märkt att Compassion etablerat sig i Sverige?

– Ja, de är duktiga på att marknadsföra sig, är en stor organisation som har muskler som gör att de kan synas. Men vi har inte märkt av att vi fått färre faddrar.

Jobbar de på samma sätt som er?

– De jobbar mycket med fokus på enskilda fadderbarn. Det som skiljer är att vi gått ifrån det sättet till att i stället stödja hela barngrupper. Skillnaden mellan de två faddersystemen handlar om vems perspektiv man tar, givarens eller barnets. Jobbar man i projekt så fokuserar man på barnens behov, man har inga motkrav på att de ska skriva brev.

Är det bra med ökad konkurrens?

– Visst är det bra med konkurrens, men det är en liten marknad. Jag tror att många vill stödja det kristna sammanhang där man själv är verksam, inte en organisation som är avlägsen, säger Samuel Åhl.

Han är därför inte förvånad att Compassion hittat hem hos Hillsong, som har en kort historia i Sverige.

Fler artiklar för dig