Nyheter

Muslimer betalar kopternas nya kyrka

En ny kyrka planeras norr om Kairo och de som lovat att stå för notan är muslimska ungdomar.

När den koptiska biskopen Benyamin vädjade om bidrag till en ny kyrka i sitt stift fick han ett oväntat besked. Vädjan hörsammades nämligen av muslimska ledare som ville hjälpa till med kyrkbygget som ska ligga i Al Manufiyya, ett guvernement norr om huvudstaden Kairo. I synnerhet var det sedan muslimska barn och ungdomar som kände att de ville vara med och hjälpa till, enligt nyhetssajten Christian Today.

Initiativet är, säger biskopen, ett exempel för andra att ta efter och dessutom en signal till resten av världen på hur relationerna mellan muslimer och kristna kan – och bör – vara.

Det finns även andra tecken på att banden mellan muslimer och kristna i Egypten inte slitits sönder helt av extremisterna IS härjningar. Den muslimske presidenten Abdel Fattah Al-Sisi besökte under den koptiska julhelgen en koptisk kyrka i Kairo och blev därmed landets första ledare att besöka en koptisk mässa.

– Det är viktigt för världen att få se detta, en bild av enhet i Egypten, sa presidenten där han stod bredvid påve Tawadros II, den högste koptiske ledaren.

– Att vi älskar varandra utan att diskriminera någon - det är den egyptiska sanningen.

Fler artiklar för dig