Nyheter

Jönköping laddar för Jesusmanifestation

När det är paus i Stockholm storsatsas det i Smålands Jerusalem. Med bågar, glidarbilar och apostlahästar kommer Jesusmanifestationen tåga genom staden på lördag.

1 av 3

Det är tredje året i rad som en Jesusmanifestation anordnas i Jönköping. Och i år hoppas och tror arrangörerna på en rekordstor marsch genom staden. Dels för att den lokala manifestationen har vuxit från år till år. Dels för att konkurrensen, om ordet får användas i sammanhanget, är något mindre än vanligt.

I Stockholm har man valt att ha ett uppehåll, efter att ha anordnat Jesusmanifestationer sedan 2008, och därför hoppas arrangörerna att Jönköping ska locka kristna från stora delar av Sverige då Jesus ska mani­festeras.

Sören Eklöf är ansvarig för Jesusmanifestationen i Jönköping, som han kallar för en ”allkristen samling där allt Guds folk kan engagera sig”.

– Jag ser fram emot att få marschera genom staden och jag tror att vi gör skillnad då vi visar på namnet Jesus, säger han till Dagen.­

Ber om en blåsorkester

10.30 drar det hela igång med bön i Kristine kyrka. Klockan 12.00 börjar vandringen genom staden, med slutmålet i Rådhusparken. Där väntar en blåsorkester, något som är nytt för i år.

– Vi har haft som böneämne att få en blåsorkester, berättar Eklöf.

I den stora manifestationen kommer en hel del spännande inslag att finnas med.

Allt inleds med bågarna. 70 motorcyklister kommer att stämma upp i lovsång, på ett sätt som bara kristna MC-klubbar kan erbjuda.

Många Jesusvandrare

Polisen har även gett tillstånd till fem ”glidarbilar”, som under namnet Cruising for Jesus troligtvis kommer locka till sig en hel del blickar, även om det inte kommer köras någon klassisk raggarrunda.

Sören Eklöf säger att de som arrangörer hoppas på 600 Jesusvandrare i tåget som följer efter. Och räkna med mycket Jesus på folks plakat, tröjor och kepsar.

– Vi får se om alla ryms i Rådhusparken, säger Sören Eklöf.

Väl på plats i parken blir det bön, vittnesbörd och sång. Den som tidigare besökt en Jesusmanifestation kommer troligtvis att känna igen sig.

– Det är samma upplägg, berättar Sören Eklöf, som sedan berättar om de många böneämnen man valt att fokusera lite extra på.

– Vi kommer att be för vår överhöghet i Sverige och i Jönköping, för våra andliga ledare i landet och i Jönköping, för vård, skola, omsorg och ungdomsvärlden, för människor i missbruk och för svaga och utsatta grupper i samhället och för människor som söker Gud.

Jesus från morgon till kväll

För den som vill går det att fokusera på Jesus från morgon till kväll. Efter manifestationen i Rådhusparken fortsätter aktiviteterna på missionsbåten Christina, och senare på kvällen hålls ett bönemöte i Internationella kyrkan.

Samma dag kommer det också att anordnas en löpartävling i regi av Friskis och svettis. Det loppet startar en timme efter att Jesusmanifestationen tågar iväg, och kommer delvis att gå av stapeln på samma väg.

Så det gäller att raska på med andra­ ord?

– Vi har bra marschgeneraler, så det kommer nog gå bra, säger Sören Eklöf, som bara ser det positiva med att ha ett löparlopp i anslutning till Jesusmanifestationen.

– Alla löparnas släktingar kommer att titta på oss, säger han glatt.

I år kommer ytterligare en Jesusmanifestation att anordnas i Småland. Den 6 juni samlas kristna i Kalmar, för att under samma tecken tåga för att göra Jesus synlig.

Fler artiklar för dig