Nyheter

Största helgonförklaringen i historien

Mellan 800 000 och 1,5 miljoner människor kan ha dött under folkmordet för precis 100 år sedan. Nu har offren fått viss upprättelse genom att bli helgonförklarade.

Från New York, till Indien och Södertälje - över hela världen klämtade klockor från armeniska kyrkor i går kväll. En av historiens största helgonförklaringar ägde då rum i Armeniens största kyrka.

– Det var en jättefin ceremoni med hela den armeniska kyrkan representerad, från hela världen, säger Vahagn Avedian från Armeniska riksförbundet.

Direktsändningen visades på storbildsskärmar i Sveriges största städer där inhemska armenier kunde följa det som sägs vara en av historiens största kanoniseringar, det vill säga helgonförklaringar.

– Helgonförklaringar sker väldigt sällan i armeniska kyrkan så detta var ett mycket speciellt tillfälle med stort symboliskt värde, säger Vahagn Avedian.

– Beslutet var väl avvägt från ärkebiskopsämbetets håll och just att det genomfördes natten mot den 24 april har ett stort symbolvärde eftersom det var då startskottet för folkmordet sägs ha varit.

Han är glad att så många är med och delar minnet av lidandet i dag, här i Sverige och över stora delar av världen. Eftersom armeniska kyrkan är en nationalkyrka så finns den på de flesta platser dit armenier flyttar.

I dag har en minnesgudstjänst med anledningen av att det gått hundra år sedan massakern inleddes, hållits i Storkyrkan i Stockholm. Där medverkade bland andra den syrisk-ortodoxa kyrkans ärkebiskop Dioscoros Benyamin Atas tillsammans med Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.

– Det är helt fullsatt. Folk står överallt för att de inte får plats, säger Vahagn Avedian direkt från Storkyrkan.

Sveriges kristna råd är med som arrangör.

– Flera av medlemskyrkorna inom Sveriges kristna råd är påverkade av folkmordet 1915, vilka delvis är samma kyrkor som idag drabbas genom förföljelser i Syrien och Irak, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, i ett pressmeddelande.

– Därför har vi all anledning att minnas och samtidigt be för ett hastigt slut på de tragiska händelser som vi ser idag.

Senare i dag hålls också en manifestation på Sergels torg med inbjudna politiker och representanter för människorättsorganisationer.

Under folkmordet i det Osmanska riket dog omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer och kaldéer. De flesta offren dog under åren 1915-1916. Det Osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning.

Fler artiklar för dig