Nyheter

Netanyahu försöker reparera brända broar

JERUSALEM. Benjamin Netanyahu inleder i dag formella koalitionsförhandlingar efter sin valseger.Han väntas relativt lätt kunna få ihop en regering – men det blir inte lika enkelt att laga de sprickor hans egna utspel i valkampanjen öppnade, främst när det gäller Israels arabiska minoritet och den viktiga bundsförvanten USA.

1 av 3

Israels omvalde premiärminister Benjamin Netanyahu har ägnat de tio dagarna efter sin valseger till att backa ifrån och göra halvhjärtade ursäkter för uttalanden han gjorde i valrörelsens slutskede.

En liberal opinion i Israel och omvärlden anklagar honom för rasism för att han på själva valdagen varnade sina anhängare för att arabiska väljare ”strömmade i massor” till vallokalerna.

Och USA:s president Barack Obama rasar mot att Netanyahu i valkampanjen tog avstånd från tanken på en palestinsk stat, som ju är en grundpelare i alla fredsplaner baserade på en tvåstatslösning.

– Netanyahu slog i valrörelsens slutskede fast att en palestinsk stat inte skulle bildas när han är premiärminister. Och jag tog honom på orden, säger Obama som vägrar acceptera Netanyahus förklaring att han inte använde ordet ”aldrig” om den palestinska staten.

Kritiseras av Vita huset

Obama och hans talespersoner har tagit upp den här frågan nästan dagligen efter valet, så det är uppenbart att Netanyahu – och Israel – har ett problem här. USA-presidenten understryker också att det inte handlar om personliga motsättningar mellan honom och den israeliske premiärministern utan om grundläggande politiska åsiktsskillnader.

Vita huset fördömer också att Netanyahu framställde det som en fara att landets arabiska invånare utnyttjade sin rösträtt. Denne hävdar nu att det var en ”politisk” varning som handlade om att vänsterorganisationer skickade ut bussar för att hämta arabiska väljare.

Netanyahu vann säkert röster på sina kontroversiella uttalanden. Det lönar sig alltid att spela på de israeliska väljarnas fruktan för ”araberna” och för att det ska bildas en ”Hamas-styrd” palestinsk stat. Men nu är han tillbaka i vardagen och då gäller det att ha en fungerande relation till de 20 procent av landets invånare som är israeliska araber, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap. Och till USA, Israels viktigaste allierade.

Bjöd in arabiska supportrar

Så Netanyahu bjöd in en grupp arabisktalande borgmästare och andra politiker, många av dem druser, som stödjer honom och hans parti Likud. Det blev ett hjärtligt möte inför tv-kamerorna.

– Jag vet att det jag sa för några dagar sedan förolämpade vissa israeliska medborgare, förolämpade israeliska araber. Jag avsåg inte att göra det. Jag är ledsen för det, sa premiärministern.

Men Netanyahus ursäkt inför de speciellt utvalda politiska funktionärerna imponerar inte på merparten av landets arabiska invånare.

– Varför bjöd han inte in oss? Vi uppmanar Netanyahu att återlämna det mandat som han vann genom att hetsa och sprida skräck, säger Ayman Odeh, ledare för Förenade arabiska listan, ett arabiskt parti som med sina 13 mandat är det tredje största i parlamentet.

Den arabiska medborgarrättsorganisationen Adalah säger:

– I valet 2015 förekom rasistisk hets utan motstycke mot Israels palestinska arabiska medborgare. Detta spelade en kritisk roll för valutgången. Det är tydligt att rasism var den mest framgångsrika valsedeln.

Fler artiklar för dig