Nyheter

Biskop svarar - och Filadelfia ställer in

De två präster som kritiserade palestinske Mitri Rahebs besök på Teologifestivalen får nu svar på tal av en av Svenska kyrkans biskopar, Hans-Erik Nordin. Och i svallvågorna av debatten ställer Filadelfia Stockholm in det besök som var planerat till söndagskvällen. 

Det var under lördagen som prästerna Annika Borg och Johanna Andersson skrev på DN Debatt att kyrkoherden från Betlehems besök på Svenska kyrkans teologifestival, som pågår i helgen, var olämpligt. Han ska enligt dem stå för ersättningsteologi och sprida hatpropaganda gentemot Israel och judendomen.

Artikeln har fått ett stort genomslag och gett upphov till stor diskussion på flera håll, inte minst i sociala medier. Filadelfiakyrkan i Stockholm hade bjudit in Mitri Raheb att predika på kvällsgudstjänsten under söndagen. Men nu är det inställt.

"Vi inser att vår intention att visa vår samhörighet och solidaritet med kristna syskon i en utsatt situation istället riskerar att handla om Filadelfias ställningstagande i Israel/Palestina-konflikten och det är inte vår önskan. Därför har vi efter noga övervägande valt att ställa in Mitri Rahebs besök hos oss", skriver församlingens pastor Eric Andersson i ett klargörande.

Till Dagens Nyheter säger Hans-Erik Nordin, biskop i Strängnäs stift och ansvarig för Svenska kyrkans relationer med den palestinsk-lutherska kyrkan, att han inte alls känner igen anklagelserna som förs fram mot Mitri Raheb.

– Det här är en enormt polariserande debattartikel som inte gör Mitri Raheb rättvisa. Att han skulle ha varit en megafon för hatpropaganda är för mig alldeles främmande, säger han till DN.

Hans-Erik Nordin menar att man måste kunna samtala och bjuda in palestinska kristna företrädare utan att man håller med dem i allt. Och han dementerar att Raheb skulle vara ersättningsteolog, det vill säga att man anser att judendomens historiska roll skulle ha ersatts av kristendomens och tjänat ut sitt syfte.

– Nu på morgonen fick jag läsa den predikan som Raheb ska hålla på söndagen i Uppsala domkyrka, och i den säger han precis tvärtom: Att han inte står för ersättningsteologin, säger han till DN.

Både Hans-Erik Nordin och Eric Andersson menar att besöket i Sverige är ett sätt att visa solidaritet med kristna som är utsatta.

Filadelfia Stockholms anledning att bjuda in honom förklarar Eric Andersson på följande sätt:

"Vårt syfte med att bjuda in Mitri Raheb var dels att återgälda den gästfrihet han visat oss då vi besökte Betlehem och hans kyrka. Dels att visa vår solidaritet med kristna syskon som befinner sig i en mycket utsatt situation. Kristna i Mellanöstern är på många sätt vår tids martyrer och den kristna kyrkan går just nu igenom en tuff tid i Mellanöstern. I en sådan tid tycker vi att det är viktigt att lyssna till kristna bröder och systrar som lever under dessa förhållanden."

Svenska kyrkan försvarar besöket och Raheb kommer att predika i morgondagens avslutningsmässa på Teologifestivalen i Uppsala. Men efter det blir det alltså ingen predikan i landets största frikyrkoförsamling.

Fler artiklar för dig