Nyheter

Dalai lama inbjuden till Obamas bönefrukost

USA:s president Barack Obama höll ett lovtal till ödmjukheten under den traditionella böne­frukosten, där han även hälsade sin ”gode vän” Dalai lama välkommen.Flera svenska kristna profiler fanns med i bönemanifestationen.

Böneledarna avlöste varandra på den årliga bönefrukosten i USA, med paret Barack och Michelle Obama uppe på podiet inför de drygt 3 000 deltagarna. Det årliga evenemanget, som sedan 1953 har skett med USA:s president närvarande, är ett flera dagar långt evenemang med flera seminarier och möten, men där själva bönefrukosten är den givna höjdpunkten.

”En politisk markering”

Det stora samtalsämnet runt årets bönefrukost var att tibetanbuddhismens andlige ledare Dalai lama fanns med bland de inbjudna, och att han för första gången uppträdde sida vid sida med Barack Obama. Dalai lama medverkade inte själv i någon officiell bön, utan satt bara med som en gäst vid själva bönefrukosten. Buddhistledarens närvaro har ändå tolkats som en markering av Barack Obama, med udden riktad mot Kina.

– Att bjuda in Dalai lama, att använda bönefrukosten till något som uppenbart är en politisk markering, ses som kontroversiellt, säger Kjell O Lejon, professor i religionsvetenskap vid Linköpings universitet, till TT.

Piensoho på plats

Dalai lama befinner sig sedan 1959 i landsflykt, och Kina anklagar honom för att stödja en tibetansk kampanj för självständighet. Det kinesiska kommunistpartiet brukar kritisera de länder som bjuder in Dalai lama, och att han nu är med vid bönefrukosten är inget undantag.

Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm, var på plats vid bönefrukosten. Han var också med under den inledande lunchen där Dalai lama talade. Han berättar om den tibetanska lamans medverkan i denna traditionellt kristna bönemanifestation.

– De vi möter här talar inte så mycket om att de är kristna, mer om att de är efterföljare till Jesus och vill verka i hans anda. Det öppnar för fler människor än enbart de traditionellt kristna, säger Niklas Piensoho till TT.

– Det känns som om arrangörerna anstränger sig för att motverka en känsla av vi och dem. Ledorden här är kärlek, förståelse och försoning, säger Piensoho.

Många talare, många applåder, och en mix mellan djupaste allvar och glada skratt genomsyrar bönefrukosten. Barack Obama höll själv en längre ”predikan” där han prisade de goda exemplen som troende utgör, men lyfte också ett varningens finger för dem som missbrukar sin tro, och tog då militanta muslimer som exempel.

– Vi måste stå upp mot dem som missbrukar sin tro, sa Barack Obama.

”Han håller på att bli gammal”

Han lyfte också fram vikten av religionsfrihet och att skydda religiösa minoriteter.

Daniel Grahn, tidigare publisher på tidningen Dagen, var en av elva kristna profiler från Sverige som deltog på bönemötet.

Hur är det att vara med?

– På ett sätt väldigt overkligt, för här finns alla världens ledare, många som på andra håll ligger i konflikt med varandra. Även skiljelinjer mellan politiker i USA finns, men här strålar de samman som om det vore vilken söndagsgudstjänst som helst.

Daniel Grahn berättar att alla är införstådda med att det som sker, det sker i ”Jesu anda”. Från scenen predikas Jesus. Samtidigt finns alla världsreligionerna representerade under ett och samma tak.

– Det är fascinerande att se vilken respekt de visar varandra, oavsett tro. Samtidigt är allt så tydligt inriktat på Jesus, det är en märklig balansgång de lyckas hålla.

Det har pratats mycket om Dalai lamas närvaro. Hur dramatiskt var det?

– Dalai lama talade i går på ett av seminarierna, och från mitt perspektiv så var det ett allmänt hållet tal om fred. Det var inget som stack ut direkt. Han är 84 år, och det märks att han håller på att bli gammal.

Fler artiklar för dig