Nyheter

Svenskar på bönefrukost med Obama och Dalai lama

Svenska pastorer finns med när president Barack Obama i dag bjuder in till frukost med kristna förtecken.

Den årliga bönefrukosten i USA:s huvudstad Washington där president Barack Obama står värd hålls i dag. Bland de inbjudna gästerna finns bland andra Dagens tidigare chefredaktör Daniel Grahn och Filadelfia Stockholms föreståndare Niklas Piensoho.

Sammanlagt är över 3 200 människor från stora delar av världen samlade till en dag av bön, seminarier och möten. Den nationella bönefrukosten har hållits alltsedan 1953. Presidenten brukar även bjuda in en hemlig gäst som talar vid sidan av presidenten. Bland andra har Tony Blair, Bono och moder Teresa varit med. I år är det Dalai lama som är gästen, något som väckt reaktioner på olika håll.

Se nästa artikel för mer om Dalai lama som gäst.

Många talare, många applåder, och en mix mellan djupaste allvar och glada skratt genomsyrar bönefrukosten. Barack Obama höll själv en längre ”predikan” där han prisade de goda exemplen som troende utgör, men lyfte också ett varningens finger för dem som missbrukar sin tro, och tog då militanta muslimer som exempel.

– Vi måste stå upp mot dem som missbrukar sin tro, sa Barack Obama.

”Han håller på att bli gammal”

Han lyfte också fram vikten av religionsfrihet och att skydda religiösa minoriteter.

Daniel Grahn, tidigare publisher på tidningen Dagen, var en av elva kristna profiler från Sverige som deltog på bönemötet.

Hur är det att vara med?

– På ett sätt väldigt overkligt, för här finns alla världens ledare, många som på andra håll ligger i konflikt med varandra. Även skiljelinjer mellan politiker i USA finns, men här strålar de samman som om det vore vilken söndagsgudstjänst som helst.

Daniel Grahn berättar att alla är införstådda med att det som sker, det sker i ”Jesu anda”. Från scenen predikas Jesus. Samtidigt finns alla världsreligionerna representerade under ett och samma tak.

– Det är fascinerande att se vilken respekt de visar varandra, oavsett tro. Samtidigt är allt så tydligt inriktat på Jesus, det är en märklig balansgång de lyckas hålla.

Det har pratats mycket om Dalai lamas närvaro. Hur dramatiskt var det?

– Dalai lama talade i går på ett av seminarierna, och från mitt perspektiv så var det ett allmänt hållet tal om fred. Det var inget som stack ut direkt. Han är 80 år, och det märks att han håller på att bli gammal.

Jacob Zetterman
Josefin Lilja

Fler artiklar för dig