Nyheter

Grönt ljus för Guds hus

Domkapitlet i Stockholms stift anser inte att Nacka församling gjorde något fel när kyrkofullmäktige godkände användandet av testamenterade gåvor för att finansiera projektet Guds hus.

- Vi är väldigt nöjda och glada över beslutet som också var väldigt tydligt, säger församlingens kyrkoherde Carl Dahlbäck till Dagen.

Det var i november som kyrkofullmäktige fattade beslut om att skänkta, testamenterade, medel skulle gå till en insamlingsstiftelse som i sin tur ska finansiera Guds hus.

Det omtalade projektet består av en kyrkolokal som delas av katoliker och protestanter och en moské som Muslimernas förening i Nacka planerar att bygga bredvid kyrkan.

Beslutet i kyrkofullmäktige överklagades till domkapitlet, men församlingen fick alltså rätt.

- Stiftelsen och ett bankgirokonto är redan på plats. Nu väntar vi på att Länsstyrelsen ska registrera oss. Sedan kan vi mer offentligt börja informera om projektet, säger Carl Dahlbäck.

Detta är andra gången som domkapitlet ger Nacka församling rätt i frågan om Guds hus. Även våren 2014 anmäldes församlingen, den gången på grund av själva bildandet av insamlingsstiftelsen, men båda gångerna har domkapitlet avvisat kritiken.

Däremot beslutade Stockholms stift i december att inte bevilja stiftelsen ett sökt bidrag på 1,5 miljon kronor.

Fler artiklar för dig