Nyheter

Hela KD:s partistyrelse kan bytas ut

Kristdemokraternas hela partistyrelse ställer sina platser till förfogande. Den 25 april väljs både en ny partiledare och en ny partistyrelse.

Det brukar vara ett tecken på att man är beredd för omprövningar, att man vill förnya sig och vill ge plats för nya ansikten, säger statsvetaren Magnus Hagevi, docent vid Linnéuniversitetet och expert på Kristdemokraterna, till Svenska Dagbladet.

Han tror att man i och med detta öppnar upp för en ny ledning och att det också kan innebära en ny politiskt inriktning för partiet.

Göran Hägglund ville, enligt vad SVT erfar, formellt avgå den 18 april. Detta skulle i såna fall ha gett valberedningen ungefär lika lång tid på sig som den hade då Alf Svenssons efterträdare skulle utses. Men nu skjuts alltså beslutet ytterligare en vecka.

- Partistyrelsens bedömning var att man ska välja hela partistyrelsen för att möjliggöra ett helt nytt lag. Vi vet redan sedan tidigare att Maria Larsson vill lämna sitt uppdrag, säger partisekreterare Acko Ankarberg, till TT.

Valberedningen, som redan har startat sitt arbete, äger frågan men önskemålen från distrikten är att det ska bli en öppen process med möjlighet för kandidater till partiledarposten att presentera sin politik.

Detta är också något som en av de favorittippade kandidaterna, Uppsalas kommunalråd Ebba Busch Thor, har förespråkat.

- Jag hoppas på en öppen process, mer lik den vi har sett i till exempel Centerpartiet där flera kandidater faktiskt vågar kliva fram och berätta vad man har att bidra med till partiet, sa hon i Gomorron Sverige i SVT i morse.

Uppslitande strid

Senast partiet hade ett partiledarval var 2012 när Mats Odell utmanade Göran Hägglund. Det blev en tämligen uppslitande strid mellan partiets värdekonservativa och socialkonservativa falanger. Men det kommer inte att upprepas, tror kristdemokrater TT talat med.

- Nej, det gör jag inte. Jag vill nog säga att efter det som var en tuff period för partiet så har vi verkligen samlat ihop oss och är ett enat parti. Att ha olika åsikter är inget farligt, säger Acko Ankarberg.

- Nej, just för att jag var själv en av dem som var en tuff kritiker då, men har varit en av de största supportrarna till det arbete och lyhördhet som jag uppfattar blev resultatet från Göran Hägglund och andra, säger Ebba Busch Thor som stod bakom Mats Odell 2012. Hon tillhör den värdekonservativa falangen och vill ha en starkare betoning av kristdemokratiska värderingar. En annan av personerna som nu nämns och som också stod på samma sida är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson.

Utanför riksdagen

Av de fyra-fem namn som nämns är bara två riksdagsledamöter, gruppledaren Emma Henriksson och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed. Båda anses stå på Hägglunds sida.

Ingen av personerna vill ge besked om de står till förfogande, men ingen säger heller nej.

- Vi har många personer inom Kristdemokraterna som kan föra fram partiets politik, jag hoppas kunna göra det på ett eller annat sätt, säger Jakob Forssmed, som inte tycker att man ska överdriva risken för att någon uppslitande strid nu väntar i partiet.

- Jag varken stänger eller öppnar några dörrar, säger Ebba Busch Thor.

Fler artiklar för dig