Nyheter

Fas 3-stopp slår mot kyrkans second hand

"Det är bara att anpassa sig, men det är tragiskt", säger Åsa Andersson, föreståndare för Erikshjälpens second hand i Gävle.Hennes butik hör till dem som drabbas extra hårt när regeringen avvecklar Fas 3.

Det är bara dagar kvar tills julruschen börjar på allvar och butikerna börjar dra nytta av sina julkampanjer. Det gäller all kommers – även i den ideella sektorn. På Erikshjälpens second hand ska kunderna i år tillönskas Merry ReChristmas. Årets julklapp ska vara återanvänd.

Men i Gävlebutiken finns det smolk i den annars vanligtvis glädjefyllda julbägaren. Om regeringens budget klubbas igenom den 3 december kommer butikens ersättning för Fas 3-praktikanter mer än halveras. Det betyder, grovt räknat, att Gävlebutiken kan förlora uppemot 50 000 kronor i månaden och kanske behöva göra sig av med den personal man anställt för att coacha praktikanterna.

Har blåst hårt kring Fas 3

– Vi kommer inte att säga upp personal i dagsläget, men det innebär att en större del av verksamhetens pengar går till löner och mindre till bistånd, säger Åsa Andersson.

Det har blåst hårt runt Fas 3-jobben. Den förra regeringens åtgärd för människor som står längst bort från arbetsmarknaden har kritiserats för att inte leda till några riktiga jobb och för att den utnyttjats av oseriösa företag för att mjölka staten på pengar. Men till skillnad från de företag som gjort Fas 3 till sin affärsidé finns det de som tagit det sociala uppdraget på allvar och, i likhet med Gävlebutiken, erbjuder meningsfull sysselsättning.

Många av dessa företag drivs av kyrkor och kristna organisationer där vinsten – eller överskottet, som man hellre säger – går tillbaka in i företaget eller, som i second hand-butikernas fall, används till bistånd i Sverige och utomlands.

”Blir färre händer i butiken”

På de av kyrkornas second hand-butiker som har svårt att få tag i volontärer utgör personer i åtgärder dessutom ett välbehövligt inslag i verksamheten.

– Vi har inte gjort oss beroende av pengarna vi får i ersättning, men det är klart att det blir färre händer i butiken, säger Joy Egserius på Pingstkyrkans second hand i Norrtälje. Där tar man emot mellan 20 och 25 personer för arbetsträning. Av dem kommer fyra, ibland fem från Fas 3.

Erikshjälpens second hand i Jönköping har runt tio Fas 3-praktikanter.

– Fas 3 utgör bara en mindre del av alla de som kommer till oss via myndigheter. För oss är det viktigt att ge alla dessa så bra förutsättningar som möjligt så vi har bland annat en socionom anställd, säger butikschefen Mats Hillerström.

– Den ekonomiska ersättningen finns ju för att vi ska bereda platser och ge det stödet som behövs. Vi sitter inte i sjön om ersättningen halveras, men självklart påverkar det våra möjligheter att kunna ge stöd och hjälp. Vi har många frivilliga medarbetare och det är möjligt att deras andel kommer att ökas ytterligare nu.

Tar förändringen med ro

Flera butiksföreståndare säger ungefär så här: Så länge verksamheten har många volontärer är det ingen ko på isen. Men för de butiker som har svårt att få tag i frivilliga krafter kan halveringen av Fas 3-bidraget, och avvecklingen av själva åtgärden, bli en svår nöt att knäcka.

– Det är klart det är ett bekymmer att Fas 3 ska avvecklas. Vi vill bygga upp verksamheten på att vi säljer tillräckligt, men det är klart att det här försämrar kalkylen, säger Lars-Åke Granath, föreståndare på Korskyrkans nystartade butik ”Ge vidare!” i Uppsala vars överskott ska gå till diakonala insatser i kyrkan.

Men samtidigt är de flesta luttrade och tar den kommande förändringen med ro:

– I vår verksamhet kan vi inte vara beroende av Fas 3. Vi har många praktikanter på andra typer av praktikplatser och rehabilitering, säger Ingrid Fränne på Saronkyrkans second hand i Göteborg.

–  Vid det här laget har man blivit ganska van vid att anpassa sig efter att politiken ständigt förändras.

Fler artiklar för dig