Nyheter

"Guds hus" nekas bidrag

Den sammanbyggda kyrka och moské som planeras i Nacka får inget bidrag från Stockholms stift. Med sju röster mot sex fattades beslutet med minsta möjliga majoritet.

Planeringen inför det så kallade "Guds hus" har pågått i flera år och varit starkt kritiserat, inte minst från nomineringsgrupperna POSK, FISK samt Frimodig kyrka.

Närmare 40 miljoner kronor beräknas projektet att kosta, men ännu har inte den moské som ska hänga ihop med den befintliga kyrkan börjat byggas.

Och dagens besked att Stockholms stift inte hjälper till med finansieringen riskerar att fördröja byggstarten ytterligare.

– Överklagandenämnden säger att det är okej att ge bidrag till insamlingsorganisationen. Men om vi skulle säga ja till det här bidraget skulle det innebära ett direkt stöd till att bygga en moské, säger Klas Weidstam, ledamot för gruppen Borgerligt Alternativ (BA) till Kyrkans tidning.

Beslutet fattades i stor oenighet, och bara en röst skilde blocken åt. Ledamöterna från POSK och FISK röstade nej till bidraget. Övriga ledamöter och biskop Eva Brunne reserverade sig mot beslutet.

Bidragsansökan gällde en och en halv miljon kronor, men dessa pengar får nu stiftelsen försöka hitta på annat håll.

– Även om religionsdialog är bra tycker vi att muslimer ska bekosta sina egna lokaler precis som vi gör, fortsätter Weidstam.

Syftet med att bygga samman en moské med en kyrka är att underlätta religionsdialog och skapa "grannsämja trots olikheter", som Nacka församling uttrycker det. Kritiker befarar dock att projektet riskerar att leda till så kallad synkretism, vilket innebär sammanblandning av religioner.

Satsningen anmäldes tidigare till domkapitlet, men detta kom fram till att Guds hus inte strider mot kyrkoordningen.

Kyrkoherde Carl Dahlbäck, kontaktperson för Guds hus, tycker att stiftets beslut är tråkigt.

– Vi är naturligtvis besvikna, men om stiftet bedömer att det inte är möjligt får vi söka andra donatorer, säger han till Dagen.

Kan du förstå hur stiftet har resonerat?

– Både och. Det kan ju inte bli mer jämnt, och det visar också att det finns stöd för vår ansökan. Religionsdialogen behöver inte mer ängslighet, utan mer mod.

Och oron för att olika trosuppfattningar ska blandas samman menar Dahlbäck är obefogad.

– Guds hus är en möjlighet för människor med olika tro att naturligt mötas och komma bort från rädsla för varandra. Det är något annat än att blanda religioner, säger han.

Fler artiklar för dig