Nyheter

Kärlek besegrar hat i ny gospelmusikal på turné

En svensk gospelmusikal i Martin Luther Kings anda kommer att spelas i Washington i februari. Men redan nu turnerar den på hemmaplan. Åtta svenska städer på två helger.

"I have a dream" är en berättelse i musikalform om hur kärlek övervinner rädsla och hat. Lasse Axelsson och Christjan Wegner är upphovsmännen bakom berättelsen.

-Tyvärr är budskapet aktuellt fortfarande, säger Lasse Axelsson.

Behovet att kämpa för alla människors lika värde finns kvar, trots den kamp som Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen utkämpade på 1960-talet. Nu som då är musik en kraftfull påverkansfaktor, menar Lasse Axelsson.

-Gospeln är en kraftkälla och det är viktigt i en tid som denna att hitta positiva röster, förklarar Lasse Axelsson.

-Våra tre ledord för musikalen har varit: Dröm, kärlek och verklighet. För oss är det en dröm att få sätta upp en gospelmusikal i Washington, en berättelse om samma dröm som Martin Luther King en gång hade. Kärleken finns med, till gospelmusiken och i handlingen där vi ställer frågan på sin spets: Vilket är starkast, kärleken eller hatet? När det gäller verklighet har vår dröm blivit verklighet när vi nu får göra en stor turné med en gospelmusikal, säger Lasse Axelsson och påminner om att det även finns en annan verklighet i Sverige i dag som rör själva nerven i det som "I have a dream" handlar om.

Lasse Axelsson beskriver hur han en eftermiddag i slutet på augusti står på konserthusets tak och ser Svenskarnas parti marschera genom Stockholms gator. Där finns också motdemonstranterna. Människor hörs skrika ut sitt hat.

-Det var svårt att se på. Jag tror mer på att sätta ett gott exempel och det tror jag att vi gör. Majoriteten av dem som är med på scen är unga. Det tycker jag talar för att detta är verklighetsförankrat.

Svenska Gospelverkstaden, som organiserat musikalprojektet, har fått ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden på totalt 4,5 miljoner kronor. Pengarna är knutna till tre olika ungdomsprojekt som alla på olika sätt är en del av turnén med gospelmusikalen. Utan de pengarna hade "I have a dream" nog stannat vid en dröm. Lasse Axelsson säger att det är tack vare att Gospelverkstaden engagerar så många ungdomar som man fått bidraget.

Tre artister från USA är här för att medverka i föreställningen. Man kan se dem som en länk till det som händer i slutet av februari 2015 när "I have a dream" kommer att sättas upp i den amerikanska huvudstaden.

-Just då firas något som kallas "Black history month" och vi kommer att framföra gospelmusikalen i både församlingar och skolor tillsammans med lokala Washingtonkörer, berättar Lasse Axelsson.

Mellan 15 och 20 svenskar kommer att delta i USA-turnén. Samtidigt som USA har sin första icke vita president har frågorna kring rasism och människors likhet inför lagen blossat upp på nytt. Ekot från Martin Luther Kings dagar är tydligt och Lasse Axelsson menar att det gör musikalen högaktuell.

-Ungdomar har en förmåga att knocka en lite. I USA kan det vara en nyckelfaktor. Tänk vilken otrolig grej för Washington om det kommer en vit kör som kan göra något spännande med gospel som berör.

Kanske kommer det även att produceras en skiva med musiken från "I have a dream". En singel kommer i alla fall att tryckas upp lagon till resan.

-Tanken är att dokumentera ordentligt. Vi kommer att spela in alla konserter, både ljud och bild.

Förra helgen uppträdde turnésällskapet i Västerås, Jönköping, Helsingborg och Norrköping. Den här helgen drar de norröver för att möta publiken i Umeå (fredag 3/10), Örnsköldsvik (lördag 4/10), Gävle (söndag 5/10) och Uppsala (måndag 6/10).

En dröm har blivit verklighet.

Fler artiklar för dig