Nyheter

FI-prästen Lars Gårdfeldt vill ha ny samlevnadsbalk

Hot mot familjen och ansvarslös ekonomisk politik. Det är en del av kritiken som riktas mot Feministiskt initiativ.Två kristna företrädare som Dagen talat med tycker att kritikerna missförstår.

Lars Gårdfeldt är präst i Svenska kyrkan och femte namn på FI:s riksdagslista. Han är känd hbtq-aktivist och kommer partiet in blir han en av 20-talet riksdagsledamöter.

I likhet med Johanna Ivarsson (artikeln här intill) vill han tona ned de kontroversiella inslagen i partiprogrammet. Om förslaget till ny samlevnadsbalk säger han att det ska utredas, att det finns många faktorer att ta hänsyn till. Men även han hänvisar till de många olika familjekonstellationer som nu finns och som saknar rättsligt skydd.

– Många lever i en juridisk utsatthet, det är inte bara regnbågsfamiljer. Jag känner till en ensamstående mamma med cancer. Hon har turen att ha sin ensamstående barnlösa syster som en andra förälder. Men den nuvarande lagen ger inte två syskon rätt att vara vårdnadshavare.

Men finns det något gränsfall? Ni får ibland frågan om ett äktenskap ”kan bli vad som helst”?

– ”Barn och hundar” brukar vi få höra. Det är klart att när det gäller vårdnadshavare eller gifta att det bara kommer att gälla vuxen ålder.

Men det kan vara fler än två?

– Ja, det vill vi se utrett.

Feministiskt initiativ vill inte ha religiösa friskolor, men Lars Gårdfeldt har personligen en avvikande uppfattning. Han välkomnar till exempel judiska skolor som kan föra kulturella traditioner vidare, på samma sätt som alltid gjorts i vanliga skolor.

Vi pratar om samvetsfrihet och den uppmärksammade barnmorskan som vill slippa medverka vid aborter.

– Vi anser att man inte kan välja bort en arbetsuppgift. Vi har ju religionsfrihet och därmed samvetsfrihet. Vi är inte förpliktigade att göra något mot vårt samvete, det är ingen mänsklig rättighet att bli barnmorska.

Lars Gårdfeldt anser att exempel från Europa avskräcker, i vissa länder finns det sjukhus där det i praktiken är omöjligt att få abort, trots att lagen tillåter det, men personalen vägrar.

– Det beror också på att det finns ett socialt tryck, personalen får hot, som ”jag vet var dina barn går i skola”.

Vårdnadsbidraget faller bort?

– Ja. Om vi hade levt i ett jämställt samhälle hade den idén kanske varit bra. Men nu bygger den in ojämställdhet. Även jämställdhetsbonusen faller bort, och den bygger på den bristande kunskap. För övrigt tycker jag det är sorgligt: Behöver pappor en extra belöning för att stanna hemma? Är inte barnet i sig självt lockande nog?

Ekonomisk politik

En punkt där FI kritiserats hårt är att partiet saknar en tydlig ekonomisk politik. Bilden bekräftas i en intervju i SvD Näringsliv med partiets talesperson i ekonomiska frågor, nationalekonomen Kenneth Hermele. ”I dag har vi ingen budget, men förslag på intäkter, utgifter och reformer”, säger han.

Lars Gårdfeldt säger att en av de viktigaste frågorna är sänkt skatt för pensionärer.

– Den hårda verkligheten är att hälften av de kvinnor som går i pension i år får inte mer än garantipension, som ligger under EU:s fattigdomsnivå. Det krävs mer radikala lösningar än sänkt skatt med några hundra kronor. Motståndarna brukar säga att vi lovar allt åt alla. Men kostnaden för detta är ungefär 3,5 miljarder, lika mycket som den lägre restaurangmomsen.

Fler artiklar för dig