Nyheter

Fortfarande svårt för papperslösa att få vård – trots ny lag

För ett år sedan fick papperslösa laglig rätt till akut sjukvård. Men fortfarande nekas många hjälp – eftersom de saknar personnummer. Det visar en genomgång som Röda Korset har gjort.

Lagen kom till som en överenskommelse mellan regeringspartierna och Miljöpartiet och betonade rätten till den vård ”som inte kan anstå”.

Det kan exempelvis handla om en akut tandskada eller mödrahälsovård.

Har märkt ett minskat tryck

Tidigare har personer utan personnummer tvingats uppsöka Röda Korsets särskilda mottagningar, men efter att lagen kom till har man märkt att besöken har minskat stadigt.

– Lagen har gett en tydlig effekt, men tyvärr kan vi också konstatera att det finns mycket kvar att göra för att alla som har rätt till vård ska få den, säger Eva Hall, chef på Röda Korsets vårdenhet.

Ofta uppstår problem redan i receptionen. Ibland kan det handla om att patienterna inte blir trodda att de är papperslösa, ibland nekas de vård helt och hållet. Andra gånger får patienterna höra att de är tvungna att betala hela kostnaden själva.

Undersöktes några minuter

När exempelvis Carlos – som egentligen heter något annat – sökte vård för tandköttsinflammation fick han först en tid. Men den ombokades när vårdgivaren fick reda på att han var papperslös.

När han till slut fick träffa en tandläkare blev han undersökt i några minuter och fick snabbt reda på att hans problem inte var tillräckligt stora för att han skulle få hjälp.

Tolkningarna av begreppet ”vård som inte kan anstå” går således isär.

– Man kan inte avgöra det på så kort tid. Hur ska de veta om jag behöver hjälp eller inte när de inte ens undersöker? De ville inte hjälpa mig, det var så det kändes, berättar han för Svenska Dagbladet.

Tandvård och psykisk vård

Enligt Röda Korsets rapport är tandvård och psykiatrisk vård det som varit svårast att få tillgång till och enligt organisationen känner många vårdgivare inte till vilka rättigheter den nya lagen ger.

Bland annat är det vanligt att patienter inte informeras om det subventionerade priset och att den papperlöse krävs på intyg som inte går att skaffa fram.

– Det uppstår ett läge där en papperslös måste ha papper på att vara papperslös. De kräver någon form av bevis för att ge vård till subventionerat pris, säger Sandra Dolietis på Röda Korsets vårdförmedling i Stockholm.

Fler artiklar för dig