Nyheter

Domkapitlet friar Nacka församling

Nacka församling gjorde inte fel när den beslutade att bilda en insamlingsstiftelse tillsammans med Stiftelsen Fisksätramoskén för att samla in pengar till bygget av Guds hus. – Nu kan församlingar lika gärna starta tivoli eller gruvbolag, säger anmälaren Anders Lundberg, till Dagen.

Domkapitlet i Stockholm hänvisar i sitt beslut till kyrkoordningen där det står att församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Domkapitlet konstaterar att ”mission” är ett vitt begrepp.

Några exempel på hur mission och dialog tar sig uttryck i dag är enligt domkapitlet Svenska kyrkans Centrum för religionsdialog, kyrkans skrift ”Sann mot sig själv – öppen mot andra” samt Sveriges interreligiösa råd.

Dessutom konstaterar domkapitlet att den aktuella insamlingsstiftelsen utgör ett led i slutförandet av projektet Guds hus i Fisksätra, vilket i sin tur går att härleda till Nacka församlings församlingsinstruktion.

Nöjda över beslutet

Avslutningsvis slår domkapitlet fast att det inte finns några hinder för insamlingsstiftelsen – även om den skulle kräva ”församlingens personella och administrativa resurser”.

– Vi är väldigt nöjda över det tydliga stödet. Beslutet säger att Guds hus är en angelägenhet för församlingen, enligt kyrkoordningen, och det ger oss större frimodighet i det fortsatta arbetet, säger kyrkoherde Carl Dahlbäck, till Dagen.

Anders Lundberg, ledamot för Frimodig kyrka i kyrkofullmäktige i Nacka, säger sig vara förvånad över domkapitlets beslut.

– Om det tillhör församlingens grundläggande uppgift att stödja andra religioners missionsverksamhet, vad ingår då inte?!

Enligt Anders Lundberg har domkapitlet använt icke-bindande skrivningar för att motivera sitt beslut medan andra texter – i första hand Bibeln – har tonats ned.

– I dag har de skrifterna låg status inom Svenska kyrkan, säger han.

Domkapitlets beslut går att överklaga till Svenska kyrkans överklagandenämnd, men Anders Lundberg säger att han i dagsläget inte vet om han ska göra det. Nacka församling inväntar nu att beslutet vinner laga kraft så att projektet med Guds hus och insamlingsstiftelsen kan gå vidare.

Fler artiklar för dig