Nyheter

Omöjligt att definiera "Vård som inte kan anstå"

Det går inte att göra förteckningar över diagnoser som är akuta och åtgärder som kan vänta. Därmed går det heller inte att förtydliga begreppet "vård som inte kan anstå". Det slår Socialstyrelsen fast.

-Att göra förteckningar ... är inte ett lämpligt och användbart arbetssätt i vården, och inte heller förenligt med medicinsk yrkesetik, säger Socialstyrelsens utredare Elis Envall i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen fick i maj förra året i uppdrag från regeringen att förtydliga begreppet "vård som inte kan anstå". Begreppet spelar en central roll när det gäller vården av personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Efter nio månaders arbete är Socialstyrelsens slutsats att det bara är den ansvariga läkaren, som har kunskap om patientens individuella förutsättningar, som kan bedöma vilka åtgärder sjukdomstillståndet kräver.

Många sjukdomstillstånd har ett varierande förlopp och behovet av vård kan skilja sig mellan olika patienter med samma diagnos. Därför är det enligt Socialstyrelsens mening varken medicinskt eller etiskt försvarbart att definiera sjukdomstillstånd, diagnoser eller åtgärder för att förtydliga begreppet "vård som inte kan anstå".

-Vilken vård patienten behöver och hur snabbt han eller hon har behov av den vården måste avgöras av den behandlande läkaren från fall till fall i vanlig ordning. Diagnostik och behandling bör ske skyndsamt om det bedöms som nödvändigt för patienten, säger Elis Envall.

Fler artiklar för dig