Nyheter

Pastor Yonggi Cho dömd för förskingring

Förskingring och trolöshet mot huvudman. Det blev domen mot den sydkoreanske pastorn David Yonggi Cho, som fick ett villkorligt straff.– En djup tragedi, säger pastor Stanley Sjöberg till Dagen. 

Domstolen i Söul befann Yonggi Cho skyldig till att ha orsakat Yuido Full Gospel Church i Söul, den församling han själv grundade 1958, en ekonomisk förlust på motsvarande cirka 87 miljoner kronor.

Detta genom att ha medverkat till en affär som innebar att församlingen köpte aktier i Yonggi Chos sons bolag, till ett värde som var fyra gånger högre än det marknadspris som gällde 2002, skriver christianpost.com som citerar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

32 miljoner i böter

Han döms också att betala ungefär 32 miljoner kronor i böter. Utöver detta befinns Yonggi Cho skyldig till skattesmitning på totalt 23 miljoner kronor.

För detta döms han till tre års villkorligt fängelsestraff med en femårig prövotid, vilket i praktiken innebär att han inte behöver avtjäna något fängelsestraff om han sköter sig under tiden.

Även sonen döms

Även sonen döms till tre års fängelse för att ha stått i maskopi med pappan.

Pastor Stanley Sjöberg, som känner Yonggi Cho sedan många år, är dock övertygad om att denne är oskyldig.

– Jag vill vara försiktig med att uttala mig eftersom jag inte har insyn allt det som skett. Men min bedömning och övertygelse är att Yonggi Cho inte förskingrat pengarna och stoppat dem i egen ficka, säger han till Dagen.

I stället är det Stanley Sjöbergs uppfattning att han blivit lurad av sin son att skriva på ett papper för en fastighetsaffär.

– Det borde Yonggi Cho aldrig ha gjort. Det var ett stort misstag. Han var godtrogen och lät sig luras av sin egen son. Så juridiskt är domen helt korrekt, vad jag förstår. Men moraliskt går det att se saken ur ett lite annat perspektiv, menar Stanley Sjöberg.

”Domstolen har varit barmhärtig”

Sjöberg menar att domen tyder på att domstolen varit barmhärtig i sin bedömning och sett vissa förmildrande omständigheter. Annars hade domen kunnat bli betydligt strängare.

I ett uttalande av Yongi Chos missionsorganisation Church Growth International uttrycks att han anser sig ha blivit förd bakom ljuset. Där heter det att ”Dr Cho är full av frid och lugn just nu. Han gjorde inget felaktigt med avsikt. Han blev lurad”.

Stanley Sjöberg träffade Yonggi Cho så sent som i oktober då han och pastorskollegan Elon Svanell från Sverige besökte en stor konferens i Söul som arrangerades av Yuido Full Gospel Church.

Pratade ni då om det som hänt?

– Ja, men inte i detalj. Det var mer på en vänskapsnivå som vi möttes, förklarar Stanley Sjöberg som beskriver Yonggi Cho som ”en fantastisk entreprenör och inspiratör, en enkel människa men inte en administrativ begåvning”.

800 000 medlemmar

– Yonggi Cho har gjort stora insatser i det sydkoreanska samhället. Ett exempel är det sjukhus av samma typ som Astrid Lindgren-sjukhuset i Stockholm, som han byggt upp i Pyongyang i Nordkorea.

David Yonggi Cho ledde Yuido Full Gospel Church som pastor och föreståndare fram till 2008 och fick då titeln ”pastor emeritus”. Med sina cirka 800 000 medlemmar kallas den ofta för världens största församling och den har blivit en modell för många så kallade megakyrkor runt om i världen.

Flea besök i Sverige

David Yonggi Cho, som fyllde 78 år för bara någon vecka sedan, har vid flera tillfällen besökt Sverige, senast i juli förra året då han var en av talarna på Europakonferensen som anordnas av Livets ord i Uppsala.

Enligt Stanley Sjöberg predikar han fortfarande i en gudstjänst varje söndag.

– Av allt att döma har han gjort sig skyldig till ett stor misstag. Det absolut viktigaste är att sanningen kommer fram i detta.

Fler artiklar för dig