Nyheter

Yonggi Cho villkorligt dömd för förskingring

Den sydkoreanske pastorn David Yonggi Cho – grundare av världens största pingstförsamling – har dömts för förskingring, till tre års villkorligt fängelsestraff med en femårig prövotid.

Domstolen i Söul befann Yonggi Cho skyldig till att ha orsakat församlingen Yuido Full Gospel Church i Söul en ekonomisk förlust på 12 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 87 miljoner kronor.

Detta genom att ha medverkat till en affär som innebar att församlingen köpte aktier i Yonggi Chos sons bolag, till ett värde som var fyra gånger högre än det marknadspris som gällde 2002, skriver christianpost.com som citerar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Enligt domstolen har Yonggi Cho gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman. Utöver fängelsedomen ska han betala 4,6 miljoner dollar, eller ungefär 32 miljoner kronor, i böter. Även sonen döms till tre års fängelse för att ha stått i maskopi med pappan.

Yonggi Cho befanns också skyldig till skattesmitning på totalt 3,3 miljoner dollar, 23 miljoner kronor. Som möjlig förklaring till att domen inte blev strängare anges att Yonggi Cho under en lång rad år bidragit till det sydkoreanska samhällets bästa.

Förundersökningen mot honom har pågått sedan 2011, som Dagen vid flera tillfällen tidigare skrivit.

I ett officiellt uttalande skriver Yonggi Chos missionsorganisationen Church Growth International, som han själv grundade,  att ”Dr Cho är full av frid och lugn just nu. Han gjorde inget felaktigt med avsikt. Han blev lurad”.

David Yonggi Cho grundade Yuido Full Gospel Church 1958 och slutade som föreståndare för några år sedan. Han har sedan dess haft titeln senior pastor. Med sina cirka 800 000 medlemmar är församlingen en av världens största.

David Yonggi Cho, som är 78 år, har vid flera tillfällen besökt Sverige, senast i juli förra året då han var en av talarna på Europakonferensen som anordnas av Livets ord i Uppsala.

Fler artiklar för dig