Martin Smedjeback fick priset vid en ceremoni i Norrmalmskyrkan i Stockholm i måndags kväll. Själv är han glad och tacksam över uppmärksamheten.
– Stämningen var fantastisk, det kändes som att alla som var där vill vara med och förändra världen genom ickevåld, säger han till Dagen.
Martin Smedjeback har gjort sig känd som en ivrig förespråkare för ickevåld och har deltagit i flera uppmärksammade aktioner som bland annat lett till att han dömts till fängelse.
– Min drivkraft kommer dels från en sorg och ilska över det onödiga lidande som drabbar många människor, dels av att jag ser en potential i att förändra genom ickevåld.
Äter inga djurprodukter
De frågor som ligger Martin Smedjeback själv närmast om hjärtat är vapenexport och djurrätt. Han är vegan och äter inga djurprodukter.
Hans kristna övertygelse är också en viktig drivkraft i att orka stå emot det konsumtionssamhälle han kritiserar och själv försöker stå emot.
– Jesus är min stora förebild, han kammade inte alla medhårs utan utmanade makten och de normer som då fanns. Och så önskar jag att fler ville göra.
Fann tron vid konfirmationen
Martins egen väg till tro kommer inte från hans familj utan från ett sammanhang i Svenska kyrkan i Bunkeflostrand utanför Malmö där han växte upp.
– Jag fann den kristna tron när jag konfirmerades. Sedan blev jag ungdomsledare i församlingen vilket jag höll på med tills jag började studera.
Senare började han engagera sig i Kristna studentrörelsen där han blev medveten om de orättvisor som finns i samhället och i världen.
Och det följdes av sju år som ickevåldssekreterare i Kristna fredsrörelsen. Ett engagemang där kristen tro inte bara blev teori utan praktisk verklighet.
– På Kristna freds fick jag upp ögonen för att evangeliet kal- lar oss alla till en ickevåldskamp för en bättre värld.
Martin Smedjeback anser att Ickevålds-priset och Martin Luther King-dagen, som firas den tredje måndagen i januari varje år, betyder mycket.
– Equmeniakyrkan och Kristna fredsrörelsen, som driver detta i samarbete med Sveriges kristna råd, gör ett jättebra arbete, tycker han.
Prissumman på 20 000 kronor kommer väl till pass. Som ett extra bidrag för att Martin Smedjeback ska kunna arbeta med detta på heltid.
– Pengarna hjälper mig att fortsätta som föredragshållare i skolor, kyrkor och föreningar och att arbeta för det jag tycker är rätt och riktigt.
Bor i kollektiv
Martin Smedjeback, som har en filkand i psykologi, är 40 år och bor i ett kollektiv i Brandbergen söder om Stockholm tillsammans med ytterligare fyra personer.
Samtidigt som Ickevåldspriset delades ut gavs ett Hedersomnämnande i Rosa Parks anda till initiativtagarna till Hijabuppropet.