Nyheter

Tuve Skånberg: ”Man bör inte få hetsa mot religion”

Irlands nya hädelselag och Islamiska konferensens kamp i FN för ökat religionsskydd riskerar att underminera yttrandefriheten. Tuve Skånberg (KD) beklagar utvecklingen, men har samtidigt motionerat i riksdagen för en trosfridslagstiftning.

Den svenska diskrimineringslagen ska skydda individer mot diskriminering på grund av religion eller annan trosuppfattning. Men Tuve Skånberg menar att lagen inte räcker till och han vill därför införa en lag som kan garantera medborgarna skydd även mot hets mot sin religion.

Sin inspiration hämtar han från Norge. Där kan den som ”på ett kränkande och sårande sätt visar ringaktning för någon trosbekännelse” dömas till upp till sex månaders fängelse.

– Min poäng är att man inte bör få hetsa mot en religion, något som jag tror blir allt viktigare för att inte få konflikter mellan religionerna. Om vi inte hittar ett samhälle där vi kan leva med varandra får vi en värld som exploderar, har han tidigare sagt till Dagen.

Inte partiets åsikter

Men eftersom Tuve Skånberg numera är ledamot i Konstitutionsutskottet och KD:s talesperson i frågor om religionsfrihet är han noga med att påpeka att hans åsikter i det här fallet är hans egna och inte partiets officiella.

– Min egen åsikt är att det borde gå en gräns någonstans för hur långt man får gå i sina trakasserier. Det som hände i Tyskland på 1930-talet, då man hetsade och förföljde judar, men också själva den judiska religionen för att helt utplåna judendomen, borde självklart inte vara tillåtet. Däremot har jag inte något emot religionskritik. Är en religion sann så klarar den att kritiseras.

I en intervju i Dagen 2011 tog du avstånd från Islamiska konferensens förslag om skydd för religioner. På vilket sätt skiljer sig din önskan om lagändring från OIC:s?

– OIC vill att religioner, och då i första hand skriftreligioner, alltså islam, kristendom och judendom, ska skyddas så att Jesus och Muhammed till exempel inte får kritiseras. Det skulle också innebära att det blir olagligt att visa Ecce Homo-utställningen.

– Men det jag vill är att man inte ska få hetsa mot en religion med avsikt att stöta ut, eller driva bort, den.

2009 skrev Tuve Skånberg i en debattartikel i Expressen att det till exempel inte borde vara tillåtet att samla in namnunderskrifter mot ett moskébygge i en stadsdel.

KD:s hållning är att partiet inte vill ha någon särskild lag som skyddar mot religionskränkning. Men du vill lagstifta mot hets mot religion – ser du några tendenser i Sverige i dag som innebär att vi behöver en sådan lag?

– Nej, det kan jag inte säga. Men situationen skulle kunna utvecklas. Fallet med Irland har aktualiserat frågan om var gränserna ska dras.

Hög acceptans

I Expressenartikeln klargjorde Tuve Skånberg också att tröskeln för vad som ska ses som hets mot religion måste sättas högt. Han konstaterade att det ska vara tillåtet att driva såväl med religion som frånvaron av religion.

– Varken rondellhundarna eller Ecce Homo-utställningen är i närheten av att uppfylla kravet i en sådan lag. Religiösa personer måste helt enkelt lära sig att leva med liknande uttryck – och även de danska Muhammedkarikatyrerna, säger han till Dagen.

Fler artiklar för dig