Nyheter

Minnesgudstjänst för Mandela i Uppsala

När Nelson Mandela kort efter sin frigivning besökte Sverige deltog han på en gudstjänst i Uppsala domkyrka. Nu, 23 år senare, hålls en minnesgudstjänst i samma kyrka, där många redan visat sin tacksamhet.

"Försoningens och förlåtelsens röst har tystnat."

"Jag tackar Gud för en sådan gärning."

"Rättfärdighetens och rättvisans ängel, vila i frid."

Det här är tre axplock från den kondoleansbok som lagts ut i Uppsala domkyrka efter Nelson Mandelas död, den 5 december i år. Många har skrivit ned en hälsning till den legendariske sydafrikanske ledaren, på flera språk, och många personliga hälsningar framförs.

Torsdag kväll, 19.00, hålls en minnesgudstjänst i kyrkan som Nelson Mandela själv besökte för 23 år sedan. Besöket i Sverige var hans första utlandsbesök efter 27 år i fängelse, som tack för allt stöd han och hans rörelse fått under apartheidtiden.

Då som nu kommer kören Vred Fred att sjunga. Minnesgudstjänsten kommer att ledas av Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, och flera ambassadörer från södra Afrika kommer att vara på plats.

-Nelson Mandela var ett ljus för hela världen. Just därför vill vi fira denna minnesgudstjänst tillsammans, säger Annica Anderbrant, domprost, i ett pressmeddelande.

Fler artiklar för dig