Nyheter

Svenska röster om Nelson Mandela

Fråga: 1) Vad har Nelson Mandela betytt för Sydafrika? 2) Har du inspirerats av honom?

Pelle Hörnmark, föreståndare i Pingst

1) Det är fascinerande att se hur mycket en människa kan betyda för ett lands utveckling. Det ger hopp.

2) Absolut. Det är hoppfullt att se att han efter alla år som fängslad ändå kunde komma ut och vara så konstruktiv och inte bitter. Att ha den inre övertygelsen och klara svårigheter på det sättet är en stor inspiration som ledare.

Jonas Jonson, biskop emeritus, Svenska kyrkan

1) Det är nästan omöjligt att rymma det i några ord. Han är naturligtvis den som symboliserar befrielsen från apartheid och är den stora förebilden för försoning och nationell uppbyggnad. Man kan inte överskatta hans betydelse.

2) Ja, och jag har mött honom vid flera tillfällen. Han har en oerhört ödmjuk utstrålning, och där är en fullständig frånvaro av bitterhet. Han kom till Kyrkornas världsråd generalförsamling i Zimbabwe 1998 på eget initiativ för att tacka världens kyrkor för deras insats i kampen mot apartheid. Hans tacktal var väldigt gripande.

Sofia Camnerin, kyrkoledare i Equmeniakyrkan

1) Han har betytt hur mycket som helst, som jag ser det. Jag har inte detaljkunskaper, men hela rörelsen mot apartheid där ANC tillsammans med kyrkan samverkade. Jag tror att hans symbolvärde, han måste haft en rad personliga egenskaper som såg till att mobilisera folk och ge dem hopp.

2) Ja, men framförallt av Desmond Tutu. Men de står för samma sak, att kämpa och inte ge upp.

Eskil Albertsson, tidigare föreståndare i Svenska alliansmissionen

1) Han är ju en fredens revolutionär, i början fanns det våldsinslag, men sedan blev han ju verkligen en fredens och frihetens revolutionär.

2) Absolut, det är så fantastiskt att kunna övervinna våldet och den naturliga hämndkänsla som nog de flesta i hans situation känt.

Sofia Walan, generalsekreterare i Kristna freds

1) Mandela har betytt oerhört mycket genom sitt konkreta arbete men också som symbol, och hans insats har inte bara påverkat Sydafrika utan hela världen. Han har återupprättat människovärdet i Sydafrika, och byggt en trasig nation på principer av både rättvisa och försoning.

2) Tillsammans med personer som Gandhi och Martin Luther King har han visat att det omöjliga är möjligt. Det skulle inte vara möjligt att förändra Sydafrika, men han gjorde det. Och det är också inspirerande att se hur han kämpat för allas lika värde och inte har låtit förstöras av hat eller hämnd.

Fler artiklar för dig