Det är ett gråmulet och regntungt Johannesburg som tar farväl av Nelson Mandela i dag, rapporterar TT:s utsända.
På FNB-stadion i Soweto, där minneshögtid hålls, är 90 000 personer på plats.
Ett öronbedövande jubel bröt ut när Nelson Mandelas andra fru Winnie Mandela ledsagades in på arenan under ett stort svart paraply. En svartklädd Graça Machel, Mandelas tredje och sista fru, kramade om Winnie Mandela.
Minneshögtiden fortsatte med sång och böner från flera olika religioner. Andrew Mlangeni, som satt fängslad tillsammans med Mandela på Robben Island, sa att Mandelas storhet som ledare låg i hans ödmjukhet och tro på kollektivt ledarskap.
– Nelson Mandela personifierade värden som uppoffring, vishet och tålamod, och skapade hopp när det inte fanns något, sa Mlangeni i sitt tal.
Bland dem som inte var på plats fanns Rysslands president Vladimir Putin.
Vid ett besök på den sydafrikanska ambassaden i Moskva i dag jämförde han Mandela med frihetskämpen Mahatma Gandhi och med den ryska Nobelpristagaren – och sovjetkritikern – Alexander Solzjenitsyn.
Flera tal hölls av Mandelas anhöriga.
– Vi har alltid varit medvetna om att vi delar Madiba med Sydafrika, Afrika och världen. Madiba såg sin storhet som en möjlighet att göra alla män och kvinnor jämlika så att de kunde leva sina liv till sin fulla potential, sa general Thanduxolo Mandela å familjens vägnar.
FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon sade sig vara hedrad att få delta i ceremonin.
– Mandela hatade hat. Han visade på kraften i förlåtelse. En unik gåva. Vår kamp fortsätter mot intolerans och för fred, sa FN-chefen.
När USA:s president Barack Obama tog plats i talarstolen möttes han av folkets dånande jubel.
– Vi tackar Sydafrikas folk för att ni delat Nelson Mandela med oss, sa Obama.
Han beskrev Mandela som en gigant i historien.
– Hans kamp var er kamp, hans seger var er seger, er frihet och demokrati är hans arv.
– Även om jag aldrig kommer att vara en lika stor människa som Mandela, så får han mig att vilja vara en bättre människa, sa Barack Obama.
Det var tack vare att han kunde erkänna sina misstag, att han hade sådan humor och att han till och med kunde busa, som "vi älskade honom så mycket", sade han om Mandela.
– Han visade oss att vi kan förändra världen, sa Obama i sitt tal som följdes av stående ovationer.
Bland de sista att tala för dagen var Kubas president Raul Castro. Han beskrev Mandela som en symbol för värdighet.
– Mandela trodde på dialog och samarbete som en väg framåt, sa Castro som avslutade sitt tal med:
– Evig heder åt Mandela och det sydafrikanska folket!
Före Barack Obamas tal skakade denne och Castro hand - något som rönt stor uppmärksamhet. Det är första gången som de båda har hälsat på varandra. Och det var troligen också första gången som ett kubanskt och ett amerikanskt statsöverhuvud skakat hand efter den kubanska revolutionen 1959.
Sydafrikas president Jacob Zuma blev utbuad när han förberedde sig för sitt tal. Missnöjet med Zuma är stort hos det sydafrikanska folket som bland annat anser att han är korrupt.
Han har anklagats för att ha fört landet i fel riktining, och för att inte ha gjort tillräckligt för att skapa en mer rättvis ekonomisk fördelning.
Jacob Zuma beskrev i sitt tal Mandela som en "orädd frihetskämpe".
– I dag står hela världen stilla återigen för att hylla Sydafrikas store son, sa Zuma efter att ha talat om hur världen kom till Sydafrika efter de första demokratiska valen i april 1994.
Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att det var en speciell upplevelse att få delta.
– Det var ett väldigt mäktigt avsked och det var fantastiskt att se hur ceremonin blandade sång och dans, sa Reinfeldt till svenska journalister.
Den svensks statsministern fick flera frågor om moderaternas inställning till apartheidpolitiken när det begav sig.
– På det svarar jag att jag är här tillsammans med kronprinsessan och representerar Sverige och alla de svenskar som har känt beundran och respekt för Mandela och den gärning som han har stått för.
Reinfeldt betecknar Mandela som en person vars personliga ställningstagande har påverkat världshistorien.
Hela veckan kommer att präglas av ceremonierna kring Mandelas död inför begravningen på söndag.