Nyheter

Böner för Mandela över hela Sydafrika

Nelson Mandela hyllades runt om i Sydafrika på söndagen. Också i kyrkorna, som en inledning av den veckolånga statsbegravningen av den tidigare presidenten.

Det är nästan så det går att höra den gamle mannen själv skrocka ovan molnen: Så god var jag väl inte? Nåt dumt har jag väl gjort? Och sedan leverera ett av de karaktäristiska lite nasala gapskratten.

Men nej. Än så länge är det ingen hejd på hyllningarna i Sydafrika till nationens fader, Nelson Mandela.

Hans efterträdare Jacob Zuma var djupt rörd när han i en metodistkyrka i Johannesburg talade om att låta arvet efter Mandela leva vidare.

– Han predikade och praktiserade försoning, att förmå dem som hade bekämpat varandra att förlåta och bli en nation, sa Zuma som förvisso själv genom åren i sina anföranden gjort utfall som inte helt varit i Mandelas förlåtande anda.

Men nu är det försoningsbudskapet som gäller. Det är inte utan att dagarna som omgärdar den 95-årige Nelson Mandelas död är något av ett åkallande av den stämning som rådde i Sydafrika för knappt 20 år sedan, då de första demokratiska valen hölls och då väldigt många trodde att allt var möjligt.

– Han predikade och trodde på fred, att vi bör leva i fred, att vi bör hålla samman, fortsatte Zuma.

Sydväst om Johannesburg ligger Soweto, det township där det viktiga upproret ägde rum 1976, då ungdomar vägrade låta sig undervisas på apartheidregimens språk afrikaans. Där, i hjärtat av Soweto, ligger den katolska Regina Mundi-kyrkan, som är starkt förknippad med kampen mot rasåtskillnadspolitiken, apartheid.

– Jag har åkt buss hit i tre timmar. Jag vet att det har hållits mässor över hela Sydafrika i dag, men jag ville just till denna kyrka. Den skyddade oss under den gamla onda tiden och det är här jag vill hylla Mandela, förklarade Nella Masalesa för TT när hon kom ut i den bleka solen efter att ha deltagit i gudstjänsten.

Det var just i Regina Mundi-kyrkan som Sowetoborna kunde hålla hemliga politiska möten under apartheidtiden. Vid ett tillfälle, i samband med Sowetoupproret, öppnade polisen eld mot kyrkan och märken efter skottlossningen finns fortfarande kvar på delar av fasaden.

Mässorna och bönerna pågick hela dagen och människor kom och gick in och ut ur kyrkorummen. I Regina Mundi varvades den katolska liturgin med otroligt vackra och välljudande hyllningssånger – sånger som sjöngs över hela Sydafrika denna söndag.

Fler artiklar för dig