Nyheter

Minneshögtid för Mandela på tisdag

Sydafrika förbereder sig nu inför en av de största statsbegravningarna genom tiderna, där stora delar av världens politiska etablissemang kommer att delta.

Redan på tisdag blir det en officiell ceremoni som hålls på Soccer City i Johannesburg, där finalen i fotbolls-VM 2010 hölls. Arenan har plats för 94 000 åskådare. Under tio dagar kommer landet att hylla och hedra sin avlidne president. President Obama, liksom två tidigare amerikanska presidenter, väntas komma till ceremonierna. Själva begravningen hålls nästa söndag, den 15 december, i Mandelas hemby Qunu, enligt AFP.

Nelson Mandela kommer också att ligga på lit de parade i regeringshögkvarteret i huvudstaden Pretoria från onsdag till söndag nästa vecka.

Hur det blir med svensk representation är i dagsläget oklart. Fredrik Reinfeldts pressekreterare Markus Friberg säger till Expressen, att man avvaktar med besked. Även Stefan Löfvéns pressekreterare säger att man ännu inte vet vilka ceremonier som är aktuella, men att Stefan Löfvén kommer att åka om han blir inbjuden. Till själva begravningen blir endast familjen samt 80 statsöverhuvuden inbjudna, säger den sydafrikanska tidningen The Star, enligt Expressen.

Fler artiklar för dig