Nyheter

"Mandelas namn kommer att leva kvar i hundratals år"

Kyrkornas världsråd beklagar Nelson Mandelas bortgång. Samtidigt konstaterar generalsekreteraren Olav Fykse Tveit att Mandela besatt en mognad oöverträffad i vår tid.

-Han (Mandela) kommer att bli ihågkommen som ledaren som enade en nation som tidigare var delad längs raslinjerna, säger Olav Fykse Tveit i ett pressmeddelande.

-Mandela var en befriare som med hjälp av sin extraordinära personlighet lyfte afrikaners värdighet efter århundraden av kolonialism, förtryck och diskrimination.

Agnes Abuom, nytillträdd ordförande för Kyrkornas världsråd, tackar Gud för att världen fick 95 år tillsammans med Nelson Mandela. Hon menar att Mandela har blivit en förebild för hela mänskligheten.

-Vi kommer att komma ihåg Mandela för den förlåtelse som han gav till sina fiender och till förövarna av apartheid. Det är en egenskap som är väldigt ovanlig bland många av världens ledare i dag, säger hon.

-Vi ber att allt det som Mandela stod för ska genomsyra våra globala värden när det gäller rättvisa, fred och värdighet för mänskligheten.

Olav Fykse Tveit menar att Nelson Mandela var en gåva till Sydafrika och resten av världen. Och han kallar Mandela för en av de mest rättmätiga pristagarna av Nobels fredspris.

-Jag är övertygad om att jag inte överdriver när jag säger att Mandelas namn kommer att leva kvar i århundraden.

Fler artiklar för dig