Nyheter

Anders Wejryd tackar Gud för Mandela

Ärkebiskop Anders Wejryd konstaterar att välden har förlorat en stor förebild i och med Nelson Mandelas bortgång.

- Bara en person med stor resning kan väcka sådant långvarigt förtroende att det håller för att leda en djupgående försoningsprocess. Detta förmådde Nelson Mandela. Vi tackar Gud för vad han fått betyda, säger Wejryd i ett pressmeddelande.

Svenska kyrkan stödde under många år ANC:s kamp för demokrati och Anders Wejryd konstaterar att den kampen även innebar att kristna svenskar fick lära sig en hel del.

- Med sorg och i ödmjukhet tar vi emot meddelandet att Nelson Mandela har avlidit. Vår tid är begränsad, men han gjorde vår tid större. Må Mandelas minne bevaras i tacksamhet och som inspiration.

På söndag kommer gudstjänster runt om i landet att vara influerade av Nelson Mandela. Esbjörn Hagberg, biskop i Karlstads stift, säger till exempel att domkyrkan i Karlstad kommer att vara öppen under dagen för att tända ljus till Mandelas minne.

- Han var en person som i sig själv kom att bära ett helt folks längtan efter frihet och rättvisa. Hans ideal och solidaritet mot sitt folk gav honom kraft att utstå stora personliga uppoffringar. Som person förenade han visdom och ödmjukhet. Som ledare kom han att visa på dialogens och försoningens väg. Han har genom sitt liv och sin gärning blivit en förebild för en hel värld, säger Esbjörn Hagberg i ett pressmeddelande.

- Vi tackar Gud för Nelson Mandela, ber för hans anhöriga och för Sydafrikas folk.

Och även Västerås biskop Thomas Söderberg vill att stiftets kyrkoherdar lyfter upp Nelson Mandelas gärning i söndagens gudstjänster.

"Men anledning av Nelson Mandelas bortgång ber jag er att nu på söndag i kyrkans förbön infoga en tackbön för vad Nelson Mandela fått betyda för fred och försoning i Sydafrika och därmed också som en förebild för hela världen", skriver han i ett mejl till kyrkoherdarna.

Fler artiklar för dig