Nyheter

Förskola kritiseras för qigong och mindfulness

Efter att förskolebarn i Oskarshamn fått lära sig mindfulnessövningar har nu en förälder tröttnat och anmält kommunen till Skolinspektionen.– Jag blir heligt vred, säger hon till Dagen.

Enligt svensk lagstiftning får barn under 8 år inte behandlas med alternativ medicin. Ändå är just det som Oskarshamns kommun ägnar sig åt, enligt mamman – som har ett barn i skola, ett barn på förskola och ett barn i förskolekö.

– Mina barn får nu lära sig qigong. Men det är bara början. Skolområdet som vi ingår i har nämligen beslutat att alla skolor och förskolor i området, inom fem år, ska börja använda konceptet Drömmen om det goda.

Drömmen om det goda har använts inom den svenska skolan sedan slutet av 1990-talet. I korthet består metodiken av fyra verktyg: stillhet, beröring, reflektion och rörelse som i qigong och yoga. På hemsidan står det att metodiken ”besjälas av mindfulness”. Syftet med övningarna är bland annat att barnen ska blir mer lugna och trygga.

– Jag säger inte att allt är dåligt, men när barnen lär sig att dra ned kraft från träden till magen känns det inte alls bra. Det är oerhört frustrerande att man drar igång det här redan från ett års ålder då barnen naturligtvis inte kan säga nej om de inte vill vara med. Och eftersom vi som föräldrar inte heller har fått någon information kan vi ju inte heller säga nej.

”Religiöst oberoende”

Marie Boris-Möller, ordförande för Drömmen om det goda, klargör att metodiken är politiskt och religiöst oberoende. Hon säger också att avslappningsövningarna som de använder sig av vetenskapligt har visat sig utveckla förmågan till medkänsla, intelligens, kreativitet, lugn och hälsa.

Det pratas om kraft från träd och heliga övningar. Hur kommenterar du det?

– Det är olyckliga tolkningar. Mindfulnessövningarna handlar om koncentrationsträning och att fokusera på ett träd har visat sig vara bra för barn.

Men det är inte något som lugnar trebarnsmamman. Och hon menar dessutom att informationen på hemsidan för Drömmen om det goda är vilseledande.

– Det känns som att slåss mot en jätte. När man först kommer in på hemsidan möts man av en massa fina namn och forskningsrapporter, men när man börjar gräva lite djupare upptäcker man att de tänjer på sanningen. De vill framstå som mer väletablerade än vad de egentligen är genom att exempelvis hänvisa till Dag Hammarsköld medan ingen på Dag Hammarsköld-stiftelsen känner till Drömmen om det goda.

Har du med dig många i kampen mot qigong och Drömmen om det goda?

– Nej, det är svårt att väcka debatt. Har man inte barn som drabbas direkt verkar det inte som att man bryr sig. Det är dessutom jättemånga kristna som tycker att jag borde lägga ned allt.

Varför?

– De säger att ”så farligt kan det väl ändå inte vara”.

Matz Ingvarsson, chef för bildningsförvaltningen i Oskarshamns kommun, kan inte se något grundläggande fel med Drömmen om det goda. Däremot säger han självkritiskt till Barometern/Oskarshamns-tidningen att informationen till föräldrarna hade kunnat vara bättre.

Ytterligare anmälan på gång

Den anmälan som Skolinspektionen nu har att ta ställning till rör inslagen av qigong på förskolan. Men mamman som har lämnat in anmälan berättar samtidigt att en grupp föräldrar också ”filar på” en anmälan gällande skolområdesbeslutet att fram­över implementera hela Drömmen om det goda-konceptet.

– I vår familj tar vi inte emot kraft som vi inte vet varifrån den kommer, säger hon.

Fler artiklar för dig