Spaden är i jorden. På flera platser runt om i landet och inom ett flertal olika samfund planteras i dag nya församlingar. Equmeniakyrkan, Pingströrelsen, EFS, EFK och Alliansmissionen har alla anställda som arbetar fokuserat med att etablera nya kristna gemenskaper.
Ett par dagar innan julafton förra året flyttade Hemen och Irena Derki till Eskilstuna. I den nya staden jobbar de med den nystartade kyrkan Lifecenter Eskilstuna.
– Sedan två år tillbaka har vi gjort lite olika satsningar utan att bo på orten. Men sedan vi flyttade hit har vi satsat på att bygga upp ett kärnteam av ledare som vill vara med och bära detta, säger Hemen Derki.
En uppgift som på sätt och vis inneburit en större utmaning än att möta sekulära svenskar.
– I vårt fall har det faktiskt varit svårare att hitta ledarna som kan bära kyrkan. Det är väldigt roligt att folk utifrån tycker att det vi gör är intressant och två personer som hittat till oss har också kommit till tro. Men vi behöver människor som kan ta hand om dem, säger han.
Olika kyrkor når olika folk
I en stad som Eskilstuna beräknar Hemen Derki att cirka en procent regelbundet besöker en frikyrka. Nyplanteringen Lifecenter vill möta de människorna bakom de övriga 99 procenten.
– Olika kyrkor når olika människor. Vi vill vara ett komplement till andra kyrkor i staden. För oss är det viktigt med ekumenik och goda relationer till andra församlingar.
Han lyfter fram tålamod och konsten att inte jämföra sig med andra kyrkor som två viktiga egenskaper när man jobbar i en nyplanterad församling.
– Det är väldigt viktigt med långsiktighet. Jag tror att man ofta överskattar vad man kan göra på två år, men att man också lätt underskattar vad man kan göra på tio år. Den stora utmaningen är också jämförelsebiten. Att inte jämföra sig för mycket med stora kyrkor som döper massor av människor utan fortsätta i det lilla, säger Hemen Derki.
Nystartad kyrka i Göteborg
Han får medhåll av Jakob Rönnerfors som tillsammans med hustrun Emelie leder arbetet i helt nystartade kyrkan United Göteborg.
– Det är viktigt att inte bara se hur alla andra gör. Man kan jämföra sig med megakyrkorna, men det är väldigt få som klarar av att samla 1 000 personer och göra någonting bra av det. Hellre då starta fler mindre kyrkor, säger han.
– Jag tror också att det är viktigt att inte sätta sin tillit till att ett särskilt program ska attrahera människor. Det är Gud som har det yttersta initiativet och han ska addera folk till den här gemenskapen. Det är lätt att försöka hjälpa till för mycket själv. Vi startade för bara ett par veckor sedan och har hållit väldigt låg profil, men vi är förvånade att folk faktiskt kommer, fortsätter han.
Gemenskapen betydelsefull
Som helt nyplanterad kyrka betyder gemenskapen med andra grupper i samma situation mycket.
– Det här nätverket betyder jättemycket. Att känna att man inte står ensam utan att det finns ett stöd i ryggen är otroligt viktigt, säger Jakob Rönnerfors.
Pingströrelsens tvådagarskonferens Church planting summit vill vara just ett sådant nätverk som utrustar människor som brinner för att plantera nya kyrkor. I går eftermiddag anlände besökarna till Hope Church i Märsta och Hemen Derki i Eskilstuna är förväntansfull inför konferensen.
– Det ska bli roligt få höra bra undervisning och få träffa medsyskon som jobbar med samma sak. Vi vet att alla kämpar på olika sätt och det är berikande att se hur man löst olika situationer på olika platser, säger han.
SÅ JOBBAR SAMFUNDEN MED PLANTERINGEN AV NYA KYRKOR
Cahtrine Nygren, jobbar med EFK:s församlingsprogram:
EFK arbetar med fyra olika delar kring församlingsgrundande; rekrytering, lämplighet, träning och coachning. Vi försöker skapa medvetenhet om behoven och ge människor möjlighet att se vilka styrkor och svagheter de har i förhållande till att leda ett församlingsgrundande.
Peter Svanberg, handläggare för församlingsgrundande arbete i Equmeniakyrkan:
Equmeniakyrkan rekryterar, tränar och sänder ut församlingsplanterare med utgångspunkt i en moderförsamling. Som samfund stödjer ekonomiskt en plantering i 3-5 år. Vi arbetar med kontinuerlig coachning, uppföljning, vidareutbildning och nätverkssamlingar.
Jonas Melin, pionjärkonsulent inom Svenska alliansmissionen:
Svenska Alliansmissionen har planterat församlingar så länge vi har funnits. Just nu är det fem nyplanteringar på gång, tre i Stockholmsregionen och två i nordvästra Skåne. Vi har genom åren särskilt prioriterat de områden där behoven är störst.
Martin Alexandersson, utvecklingskonsulent på EFS som bland annat arbetar med nyetablering:
EFS försöker jobba brett för att inspirera, utrusta och handleda nyplanteringar. Vi har hittills gett ut tre gratisböcker med teologi och inspiration kring nyplantering. Vi arrangerar också flera kurser och utbildningar och har en bönedag per termin för kommande nyplanteringar. Varje år avsätter även en procent av alla gåvor till en särskild pionjärfond.