Nyheter

Kyrkan vill behålla 112-tjänsten för Jourhavande präst

Kyrkostyrelsen i Svenska kyrkan säger nej till förslaget att utesluta Jourhavande präst från 112-tjänsten. Men frågan är om regeringen lyssnar.

”Antalet dödsfall i suicid överstiger årligen antalet dödsfall i trafiken. En snäv definition gör att väldigt många människors nödsituation inte ens identifieras som en nödsituation. Människor ställs i stället utanför rätten att få samhällets stöd och hjälp”, skriver kyrkostyrelsen enligt ett pressmeddelande i sitt remissvar.

Endast för akuta larm

I utredningen ”En myndighet för alarmering” förslås det att 112-numret i framtiden enbart ska användas för larm och nödanrop som rör akuta och allvarliga händelser som kräver omgående insatser. Därmed menar även utredaren att Jourhavande präst bör försvinna från 112.

Svenska kyrkan skriver i sitt remissvar att 112-numret, i likhet med utredningens förslag, bör fokusera på larm och nödanrop. Men kyrkostyrelsen menar att definitionen av larm och nödanrop även måste omfatta livshotande psykiska kriser.

Fler riskerar att dö

”Om staten väljer att stänga denna öppna kanal in till samhällets räddningsresurser, att inte erbjuda akut kris- och samtalsstöd via 112 riskerar fler människor att gå förlorade. För de som ändå väljer att ringa 112 blir svaret en hänvisning till ett annat telefonnummer, som inte är kostnadsfritt. Människors kraft i pressade situationer ska inte överskattas och inte heller deras förmåga att i en pressad situation komma ihåg ett nytt, annat telefonnummer”, skriver kyrkostyrelsen.

I dag, tisdag, ska samtliga remissinstanser ha lämnat in sina svar på utredningsförslaget. Monica Eckerdal, nationell samordnare för Jourhavande präst, säger i en kommentar till Dagen att hon även har tagit del av remissvaren från SKL och SOS Alarm.

– De här tunga remissinstanserna förordar att Jourhavande präst ska finnas kvar inom ramen för 112. Jag hoppas så klart att regeringen lyssnar på synpunkterna, men det är inte alls säkert. Regeringen vill kanske ha den snävare definitionen av vad nödsamtal är.

– Men oavsett vilket beslut regeringen fattar så kommer vi att fortsätta erbjuda Jourhavande präst.

Fler artiklar för dig