Nyheter

Newmaninstitutet får unik position

Som första teologiska högskola i landet får Newmaninstitutet i Uppsala rätt att utfärda kandidatexamen i filosofi. Detta ger institutet en unik ställning med två starka ben att stå på.

Det var under onsdagen som Universitetskanslersämbetet (UKÄ) gick ut med att man vill att regeringen ska bevilja Newmaninstitutet rätt att utfärda kandidatexamen i filosofi. Rektor Philp Geister är glad och entusiastisk när Dagen ringer upp och gratulerar.

– Tack så mycket, det här känns fantastiskt roligt. Filosofi är en viktig del av katolsk utbildning. Att vi nu får egen examensrätt inom filosofiämnet känns både som en naturlig utveckling av det vi redan gör, men också som en fantastisk vidareutveckling av dit vi vill komma i framtiden, säger han.

Filosofiutbildningen på Newmaninstitutet kommer att innefatta 180 högskolepoäng. Det rör sig alltså om tre års heltidsstudier för studenten som kommer att kunna tillgodogöra sig en grundutbildning i filosofi, med vissa teologiinslag.

– Det här gör att vi växer som högskola. Nu kan vi ge magisterexamen inte bara i ett utan i två ämnen. Forskningsmiljön i huset blir större och det gagnar alla som läser och forskar här, konstaterar Philip Geister.

När Newmaninstitutet nu blir den enda teologiska högskolan i Sverige med dubbla möjligheter att utfärda kandidatexamen får man en unik position bland svenska universitet och högskolor. Men konkurrensfördelen gentemot andra utbildningar är inte det viktigaste för Philp Geister.

– Jag tänker faktiskt inte så mycket i termer av konkurrens med de andra högskolorna. Alla utbildningar har sin egen identitet, så jag tycker inte att vi konkurrerar på det sättet, säger rektorn.

Han vill i stället betona filosofins vikt för teologins trovärdighet.

– För mig är filosofi något väldigt viktigt. Tron behöver filosofin för att inte bli vidskepelse och allmänt godtycklig tänkande. Därför ser vi inte det här steget som en avgränsning av något slag, utan som en fördjupning. Det här handlar bland annat om relationen mellan religion och vetenskap. Det är en viktig och på ett sätt evig fråga, där vi som skola är initierade och har stor kompetens, säger Philip Geister.

Fler artiklar för dig